TINEJDŽERSKI TREND

Volim se ljubiti s curom, a nisam lezbijka. Jesam li normalna?

Ljubiti se s frendicom je na granici dopuštenog, kao droge i alkohol prije 40 godina. No, u većini slučajeva to je samo faza eksperimentiranja, vršnjački konformizam

ZAGREB - Poljubila sam se s curom prvi put u prvom srednje, na to su nas nagovorili naši tadašnji dečki. Mirisala je po jagodama i imala mekana i topla usta i osjetila sam kako se nešto budi u meni. Stvarno mi se svidjelo - svjedočanstvo je to jedne od stotinu djevojaka na web adresi www.tulumarka.com.

“Poljubac s curom bio mi je ko u nekom filmu... na krovu, i cijeli grad pod nama... hm, bilo mi je wow jer je to bila prva cura koju sam poljubila... i tako, nismo stale cijeli dan... ah”, piše djevojka pod šifrom “zanimljiva, skromna i slatka curica” na jednom od internetskih foruma.

Ako pretražite po Googleu pojam “ljubljenje s frendicom”, dobit ćete adrese desetaka stranica na kojima se mogu pročitati svjedočanstva djevojaka koje su razmjenjivale nježnosti s drugim djevojkama. Jedna od njih je idesh.net, gdje je objavljeno mnogo fotografija djevojaka u strastvenim poljupcima.

Većina ima dečke

Te se djevojke, međutim, ne deklariraju kao lezbijke, a i njihova je biseksualnost upitna. Može se pročitati kako većina njih ima dečke. Uglavnom su, dakle, heteroseksualne orijentacij e. Je li eksperimentiranje sa seksualnošću među tinejdžericima češće nego prije? Je li poljubac s djevojkom jednostavno IN?

- To je pobuna protiv roditelja jer je ljubiti se s frendicom nešto na granici nedopuštenoga. Prije 40 godina to su bile droge, pa alkohol, a danas je IN ljubiti se s prijateljicom. To je granično područje koje nije dopušteno. U takve će eksperimente puno lakše ući tinejdžerica nego odrasla osoba koja više nema potrebe za istraživanjem - kaže psihijatar i seksualni terapeut Goran Arbanas. Pjevačica Katy Perry u pjesmi “I Kissed a Girl “opjevala je poljubac s djevojkom koji joj se svidio. Ta ju pjesma lansirala u glazbenu orbitu, pogledana je gotovo milijun i pol puta na YouTubeu i zapravo je opjevala fenomen koji je, čini se, sve rašireniji među tinejdžericama.

- Napokon i ja mogu reći ‘I Kissed a Girl and I like It’, he, he.... bilo je to jučer... i bilo je mmmm... super”, opisala je Tinchy svoja iskustva.

Zbunjeni tinejdžeri

Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin kaže da je takvo eksperimentiranje potpuno normalno za adolescente.

- Kod adolescenata dolazi do konfuzije identiteta, i to je normalno ponašanje. Javlja se otpor prema društvenim normama, što je bitno za stvaranje pravog identiteta i autonomije pojedinca. Oni koji su isključivo homoseksualne orijentacije to osjete i ranije - objašnjava Tanja Dejanović Šagadin, koja radi u udruzi za psihološku pomoć Tesa.

Navodi da u Hrvatskoj o tome nije provedeno ni jedno ozbiljnije istraživanje, ali na svjetskoj razini brojke se ne mijenjaju. Homoseksualaca je u muškoj populaciji 4 posto, u ženo 2 posto. Postotak je kod biseksualnosti vrlo varljiv, jer netko tko je imao takva iskustva ne mora se nužno tako izjasniti.

- Biseksualnost mladih u većini je slučajeva samo faza eksperimentiranja, koja je sasvim normalna. Radi se o vršnjačkom konformizmu kad se adolescenti zapravo priklanjaju utjecaju grupe u ponašanju i pokušaju da unutar nje izgrade svoju reputaciju - rekla je psihologinja iz Tese, koja nudi besplatnu psihološku pomoć i savjetovanje za mlade od 15 do 29 godina.

Adolescenti se najčešće javljaju preko interneta jer tako mogu ostati anonimni. To su uglavnom tinejžeri zbunjeni svojim promišljanjima i željama prema istom spolu.

To nije bolest

- Njihovo je najčešće pitanje kada nam se obrate: Jesam li normalan? Prvo ih smirimo i kažemo kako se nemaju zbog čega brinuti. Nikakva seksualna orijentacija se ne smatra psihičkom bolešću. Kažemo im kako sretan život može ostvariti u svakoj varijanti. Oni koji se pitaju oko biseksualizma moraju više eksperimentirati, odnosno promišljati da bi odlučili kako žele živjeti - jer oni imaju izbor za razliku od homoseksualaca. Biseksualnost u smislu da vas privlače oba spola ne mijenja se s godinama, ali ipak možete odlučiti želite li voditi konvencionalni način života i zadovoljiti društvene norme ili ne - kaže Dejanović Šagadin.





Počelo s Madonnom i Britney

Godina 2003. i dodjela MTV Video Music Awards mnogima se zauvijek urezala u sjećanje. Nije se radilo o skandaloznoj haljini niti pobjedniku koji bi bio iznenađenje večeri. Trenutak koji je sve promijenio bio je poljubac između Madonne i Britney Spears. Vruće ispreplitanje jezika dviju seksi plavuša mnoge je prikovalo pred televizore i smatra se početkom trenda da je imati prijateljicu s kojom se ljubiš više nego prijateljski sasvim u redu. Prvi su priliku iskoristili filmaši i na platnu prikazali poljupce nekih od najljepših žena današnjice. Ljubile su se tako Penelope Cruz i Charlize Theron, dvije brinete - Sarah Michelle Gellar i Selma Blair, Chloe Sevigny i Michelle Williams. Ubrzo su i starlete shvatile kako je ljubljenje s poznatim curama jako “in” , no kada je George Clooney progovorio o tome koliko je zaljubljen u Brada Pitta, svi su rekli: “Uh, fuj!”





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:55