HOMOSEKSUALNOST

Doktorica liječila trudnicu da spriječi lezbijstvo njezine kćeri

Do sada je eksperiment proveden na 26 pacijentica koje su sve rođene fizičke zdrave

Kad je Marisa Langford saznala da je ponovo trudna,prije nego je o tome obavijestila vlastitu majku nazvala je doktoricu Mariju New, pedijatricu koja se bavi endokrinologijom i istraživanjem pri medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku. Doktorica News jedna je od najpoznatijih stručnjaka za CAH (kongenitalna adrenalna hyperplasia), grupu naslijeđenih poremećaja u adrenalinskoj žlijezdi.

Nakon rođenja prvog sina, Langford i njezin suprug doznali su da su tihi nositelji genetske mutacije koja uzrokuje CAH. U Sjedinjenim Američkim Državama jedna na 16 tisuća beba rodi se s CAH-om i tijekom života mora primati snažne steroidne lijekove kako bi nadoknadili nedostatak adrenalinske žlijezde.

Većina stručnjaka koji se bave istraživanjem CAH-a koriste eksperimentalni hormon dexamethason u liječenje trudnica s fokusom na prevenciju razvoja muških genitalija kod djevojčica koje imaju CAH. CAH rezultira pretjeranom količinom androgena što može dovesti do „muškosti“ genitalija kod ženskih fetusa. Jedna skupina istraživača pak smatra da „dex“ u trudnica može spriječiti njihovu buduću homoseksualnu orijentaciju.

Upravo pedijatrijska endokrinologinja Maria New pokušava istražiti utjecaj prenatalnih androgena u seksualnoj orijentaciji. Koristeći dexamethason dr. New pokušava dokazati kako je moguće spriječiti lezbijstvo ukoliko se trudnice na vrijeme počnu liječiti ovim hormonom.

Je li sigurno?

Do sada je eksperiment proveden na samo 26 pacijentica koje su sve rođene fizičke zdrave, no liječnici su primijetili defekte u obrascima ponašanja i smanjenje kognitivne mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:44