HRVATSKI 'ALAMO'

VATRENO U RECIFEU Meksikanci će biti brojniji na tribinama, ali Hrvati imaju odgovor

Najvažnije jest, jasno, kako će tu atmosferu na tribinama doživjeti izabranici Nike Kovača

Hrvatska mora pobijediti Meksiko, odlična je to utakmica na Svjetskom prvenstvu. Na Areni Pernabuco u Recifeu, to je sigurno, doživjet ćemo poraz kad se radi o navijačkom puku koji će doći na taj 'povijesni ogled'. Meksikanci su preplavili Brazil, na utakmici s Kamerunom totalno su okupirali tribine, protiv Brazilaca su jasno bili u defenzivi, ali ih je na tribinama svejedno bilo preko 10 tisuća. Pokupovali su ulaznice od domaćih navijača. Jučer su u trening-kamp Vatrenih u Praia do Forte stigli mnogobrojni meksički novinari koji su najavili pravu invaziju meksičkih navijača na Recife. Kažu nam kolege da su to uglavnom njihovi navijači iz SAD-a, jer si oni mogu priuštiti skupo putovanje u Brazil.

Međutim, to što će Meksikanaca biti mnogo više od Hrvata na tribinama, ne znači da će biti pobjednici u navijanju! Jedan američki kolega koji prati Vatrene od samog početka njihovog boravka u Praia do Forte, sjetio se jedne slavne bitke iz američke povijesti kazavši nam; 'sjetite se Alamoa'. Za one koji možda ne znaju, to je bio misijski grad u Texasu, koji su branili Teksašani preda nadolazećim Meksikancima. To je bilo vrijeme kad Texas još nije pripadao SAD-u, već se borio za svoju nezavisnost. Meksički genaral Santa Anna htio ih je u tome spriječiti, stoga je pokrenuo vojsku od 1500 ljudi i Alamo stavio pod opsadu. Alamo je branilo 200 Teksašana, među njima i slavni Davy Crockett. Prema legendi izginuli su svi osim dvojice branitelja, ali ta bitka je inspirirala Teksašane, te su za dva mjeseca u bitci kod San Jacinta pobijedili Meksikance i izborili svoju nezavisnost.

Američki novinar nam je želio kazati da to što će Meksikanaca biti mnogo više na tribinama, ne treba značiti da će imati veliku prednost. Hrvatski navijači znaju odgovoriti i brojnijim skupinama, uostalom, znate onaj refren koji se pjeva kad je supanričkih navijača mnogo više; 'malo vas je, malo vas je....'.

Najvažnije jest, jasno, kako će tu atmosferu na tribinama doživjeti izabranici Nike Kovača. Već imaju jedno iskustvo, ono protiv Brazila. Arena Corinthians bila je na otvaranju prepuna brazilskih navijača. Na početku su bili iznimno glasni, ali onda ih je igra naše nacionalne vrste brzo ušutkala. Kad je Marcelo zabio autogol, zavladala je grobna tišina, jedino su se čuli hrvatski drukeri. Vatrene nimalo nije impresionirala činjenica da je velika većina tribina ispunjena domaćim navijačima.

Vjerujemo da će tako biti i u Recifeu. Sigurni smo da će Vatreni na terenu pronaći svog Davy Crocketta koji će Kovačeve dečke povesti u slavnu bitku hrvatskog nogometa. S tim da se nadamo da naši neće izginuti kao oni malobrojni branitelji Alamoa, nego da će na kraju biti pobjednici. Tko će biti hrvatski Davy Crockett? Ima više kandidata. Tu je na prvom mjestu neuništivo hrvatsko oružje Ivica Olić, koji je zaista poput onih branitelja Alamoa sav krvav i izranjavan borbeno i žestoko lomio Kamerunce, tu je kapetan Darijo Srna, veliki borac Lovren, to mogu biti inspirirani Modrić i Rakitić, napaljeni Ćorluka i Perišić, žestoki Mandžukić... Imamo Hrvatska svoje adute u borbi protiv 'meksičke vojske' koja će biti brojnija na tribinama, ali koja bi trebala pokleknuti na travnjaku, najvećem bojnom polju novije hrvatske nogometne povijesti. Kovačeva momčad ima karakter, to će sigurno pokazati u Recifeu, gradu na obali Atlantskog oceana, kojeg nazivaju 'Venecija Brazila'.

Protiv Brazila 4000 Hrvata

Hrvatsku je na utakmici s Brazilom u Sao Paulu bodrilo oko 4 tisuće navijača. Očekivali smo ih više, jer su hrvatski navijai imali pravo na kupovinu oko 6 tisuća ulaznica. Bili su glasni, ali naravno da su se kasnije utopili u masu brazilkoh navijača.

Na Kamerunu 2000 navijača Vatrenih

Na ogledu s Kamerunom u Manausu, pojavilo se oko 2 tisuće vatrenih drukera. Tijekom cijelog ogleda u džungli, bili su izvrsni, žestoki, Kovačevi dečki mogli su ih čuti svo vrijeme, bili su ogromna podrška.

Za Meksiko Hrvati kupili 2.284 ulaznice

Za ogled Hrvatske i Meksika u Recifeu hrvatski navijači kupili su točno 2284 ulaznice. To je podatak iz veljače koji smo dobili od HNS-a. Naravno, pitanje jest hoće li svi oni koji su došli do ulaznica doći na utakmicu. Ali isto tako je moguće da dođe i više navijača, koji će tražiti 'ulaznicu više', te je pokušati otkupiti od Brazilaca koju taj sraz zapravo i ne bi trebao zanimati.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33