T. ŽIDAK IZ AFRIKE

Vamos Diego, osveti se svojim ‘krvnicima’ u Fifi

Maradona drhti nad svakom krivo dodanom loptom, u svakoj je sekundi na rubu živčanog sloma
Argentina's head coach Diego Maradona watches their friendly soccer match against Haiti in Cutral Co, May 5, 2010. REUTERS/Marcos Brindicci (ARGENTINA - Tags: SPORT SOCCER PROFILE HEADSHOT)
 Reuters

Diego Maradona je 16 godina čekao ovaj dan! Nakon utakmice protiv Nigerije u Bostonu (2-1) davne 1994. godine Fifa ga se odrekla i izbacila ga iz nogometne obitelji, jer je bio pozitivan na doping kontroli. Pokazalo se da je uzimao zabranjene kapi za nos, koje u sebi imaju ephedrin, pa iako je čak i postojao prešutni dogovor da ga zbog popularizacije nogometa u SAD-u “ne privode” na doping kontrole, hladnokrvno su ga izbacili s prvenstva i uništili mu ostatak karijere.

Još to nije Messi iz Barcelone

Diego, došao je čas osvete! Sasvim je razumljivo slavlje nakon što je Gabriel Heinze zabio gol Nigeriji i očajanje nakon svakog promašaja Lea Messija, koji još nije ono što je u Barceloni.

22. lipnja, u Polokwaneu, momčad Diega Maradone igrat će protiv Grka. Kao i prije 16 godina u Americi, kada su Batistuta i Maradona samljeli Grčku (4-0). Elegantni “tango” je potpuno zasjenio divlji ”sirtaki”, a Maradona je najavio juriš na svjetsku krunu. No, kaznili su ga i odrekli ga se…

I danas je tako. Zamjeraju mu što, kao izbornik, nije zvao Cambiassa i Zanettija, podsmjehuju mu se što je dirigentsku palicu dao u ruke 35-godišnjem Veronu, tvrde da je Messi veći od njega, ali zaboravljaju da Argentina možda ima i najveći izbor igrača najviše svjetske klase. Koga god Maradona stavi u momčad, ne može pogriješiti.

Svaka uloga za Oscara

“Želite li eliminirati Argentinu iz kruga favorita za svjetskog prvaka, ostavite Maradonu na klupi”, komentirali su cinični novinari, koji ne razumiju strast kojom Maradona pristupa najljepšoj od svih igara. On je umjetnik, on je nogometni glumac najviše klase i svaka njegova uloga je za Oscara. Čak i kad zračnom puškom puca po novinarima, ili kad govori nepristojnosti na press konferencijama. Jer život kakav živi Maradona je život pod stresom, u svakoj sekundi je na rubu srčanog udara.

1986. godine se “Božjom rukom”, ali i “Božjom nogom” (sjetite se driblinga kroz šestoricu Engleza) osvetio Englezima za Falklandski rat. U dubini duše osveta ga motivira da i na ovom svjetskom prvenstvu svojim “krvnicima” u Fifi dokaže da je samo on “mali zeleni”. I dok gledam kako proživljava svaku sekundu utakmice, dok drhti nad svakom krivo dodanom loptom, dok se trudi od Messija stvoriti svoju kopiju, uzburka mi se duša i ne mogu ne reći, ma kako grozno zvučalo: “Vamos, Diego”, osveti im se za sve…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:34