ŽIDAKOVA AFRIKA

I na kraju svijeta postoji bolji stadion od 'rugla na kraju grada'

 AFP

Danas sam namjeravao napisati pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ali i predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću i hrvatskoj državi. Kada sam slijetao u Port Elizabeth, vidio sam “kraj svijeta”. Dalje nema ničega, osim mora i velikih bijelih psina, zbog kojih ne smijete ni nogu smočiti u Indijskom oceanu.

Razlog pismu, koje nikad neću napisati, stadion je Nelson Mandela Bay, nogometni stadion za 48.000 gledatelja, koji je porezne obveznike ovoga grada koštao 200,000.000 dolara.

Dakle, tek nešto više nego od onoga koliko je dosad utučeno u Maksimir.

Stadion je vrlo lijep, a kad uđete u WC, ne trebate se bojati da će vam komad betona pasti na glavu. U toaletu na stadionu osjećao sam se kao u “vlastitom dnevnom boravku”. Uredno i čisto!

Ali, to nije sve. Grad, koji ima nešto više od milijun stanovnika i ne smatra se naročito bogatim, ima još dva stadiona. Cricket stadion za engleske bogataše kapaciteta je 18.000 gledatelja, a rugby stadion, koji posjećuju uglavnom Afrikaneri, može primiti 32.000 posjetitelja.

A Zagreb, “najživahniji grad istočno od Pariza”, ima jednu dvoranu, koju uglavnom koriste Lepa Brena, Zdravko Čolić i Halid Bešlić te derutni stadion, koji je najveća zagrebačka, ali i državna sramota. Podatak da je na otvorenju Svjetskog prvenstva ostalo 8.000 neprodano ulaznica, a da je na utakmici u Port Elizabethu (Grčka - Južna Korea) bilo tek 31.513 gledatelja,umjesto 48.000, duboko je zabrinula Fifu.

Neusporedivo više nego nesnosni zvuk vuvuzela, kojima domaći navijači teroriziraju nogometni svijet. Za vuvuzele se tvrdi da “ubijaju atmosferu” i već su dobile status “baklji”, taj zvuk, smatra Fifa, treba protjerati s nogometnih stadiona. Činovnici Fife, naviknuti da se traži karta više, nikako ne mogu shvatiti da bijelci nisu previše zainteresirani za nogomet, a crncima su ulaznice preskupe.

Prošle subote je Južna Afrika igrala rugby, ovog tjedna počinje US Open u golfu, što je ovdje također vrlo popularan sport i ako se Afrikaner mora opredijeliti između “Bafana Bafana” i Tigera Woodsa na TV, ostat će pred televizijskim ekranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:12