BORBA ZA DRUGO MJESTO

ŠTO SMO VIDJELI U NATALU? Meksiko možda nema zvijezde, ali je momčad! Kamerun? Autsajder grupe...

 AFP

U drugoj utakmici grupe A reprezentacija Meksika je zasluženo, u igri uvjerljivo, svladala Kamerun! To svakako nije dobra vijest za hrvatske ambicije osvajanja druge pozicije u grupi. Meksiko sada ima komotniju situaciju jer protiv Brazila ima bonus utakmicu. Osvoji li samo bod postaje legitimni pretendent i na prvu poziciju, no za nas je kudikamo bitnije, u negativnom kontekstu, što bi tada postao glavni favorit za drugu poziciju. Dogodi li se Meksikancima da izgube od Brazila, onda potrebe u trećoj utakmici, protiv Hrvatske, procijeniti će temeljem rezultata Vatrenih i Kameruna. Izostane li pobjeda naših protiv afričke reprezentacije onda će Hrvatska morati pobijediti Meksiko da bi se nadala prolazu. Kamerunci, sukladno prikazanom u meču sa meksikancima, praktično su autsajder grupe i realno mogu još samo nauditi hrvatskim šansama za drugo mjesto.

Prikazana igra naša iduća dva protivnika prilično je bistro potvrdila ono što se u najavama Mundijala i naglašavalo. Meksiko je vrlo jaka momčad, u 352 postavki, motorična, fizički vrlo čvrsta i, ne manje važno, homogena i poletna. Njihov je izbornik uspio ostvariti kemiju u grupi igrača kojima to baš i nije bila jača strana prije njegova dolaska. Pridodamo li tome individualni talent meksikanaca onda je jasno da našu reprezentaciju očekuje izuzetno teška zadaća da osvoji drugo mjesto. No, prije nego uopće na njega počnemo računati nadu, trebati će pobijediti Kamerun. Izostankom nama željenog remija Hrvatska više nema alternativa, ona mora osvojiti tri boda da bi još sama odlučivala o svojoj sudbini. Čak i u slučaju pobjede Brazila nad Meksikom, nužno je dobiti Kamerun. Ići na odlučni megdan meksikancima sa imperativom pobjede, odnosno njihove dvostruke opcije (remi i pobjeda) za prolaz, veliki je plus Meksiku. Oni odlično funkcioniraju u bloku te igri na (polu)kontre.

Istu bismo priču, u ipak skromnijoj dimenziji, mogli uokviriti za Kamerun. Imaju odlične individualce, fizički potentne igrače, ali nisu momčad. To se u igri prepoznaje u taktičkoj nedisciplini i autodestruktivnom egoističnom gardu igrača. Zaboravljaju se u igri, ne poštuju suigrača ni linije kretanja 4141 sustava. Taktička i ina anarhija tipična za afričke momčadi. No, otežavajući je faktor za Vatrene da su Kamerunci, sada ranjeni lavovi, pred zidom, jer moraju pobijediti Hrvatsku da bi produžili nadu u drugo mjesto. To je objektivno više teorija, a realnost je da mogu nauditi hrvatskim ambicijama i maksimalno im zakomplicirati zacrtani cilj plasmana u drugi krug. U teškim uvjetima Manausa Vatreni će morati biti u top formi da ostvare pobjedu i de facto eliminiraju Kamerun sa SP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55