POSLJEDNJA ŠANSA

KAMERUNCI U PANICI 'Protiv Hrvata će biti još teže, njima se isto radi o glavi...'

'Možemo bolje, bit ćemo bolji protiv Hrvatske. Idemo po pobjedu, iako neće biti lako'
 AFP

Lions indomptables. To im je službeni nadimak, u prijevodu Nesalomljivi lavovi. Ponosni su na njega, jer ocrtava način igre, lavovsku borbu, veliko srce, koje je bilo odlika i one legendarne generacije iz 1990. No, nakon prvih 90 minuta u Brazilu, ovi su Lavovi - slomljeni. Ili barem poljuljani. Izgubili su od Meksika, kojemu su poništena još dva gola, uz tek poneku priliku, koja je, doduše, mogla okrenuti utakmicu prema boljem ishodu, nisu pokazali previše kamerunske igre.

- Kad igramo agresivno, trčimo za svakom loptom, onda je sve moguće. Međutim, svega toga protiv Meksika nije bilo, obrana je bila statična i spora, izostala je naša poznata agresivnost!

Tako je igru Kameruna ocijenio Paul Bahoken, član kamerunske reprezentacije koja je igrala na SP-u 1982. u Španjolskoj. I, općenito je na tragu ukupnog mišljenja kamerunske javnosti. Kamerun je zakazao protiv Meksika, u najvažnijoj utakmici na Mundialu, nakon poraza šanse za prolazak skupine postoje, ali su one vrlo male. Izbornik Volker Finke priznao je u jednom neformalnom druženju da je atmosfera među igračima nakon utakmica bila “grobna”, da je poraz uz lošu igru nanio veliku štetu momčadi. Finke je jučer igračima dao slobodno poslijepodne, mogli su uživati uz svoje obitelji i prijatelje, a on je sazvao “krizni stožer” i svojim suradnicima naredio da o Hrvatskoj pronađu i najmanji detalj koji bi trebao pomoći na putu do pobjede u Manausu.

- Imali smo neke prilike za gol, nismo ih iskoristili, izgubili smo. Možda smo zaslužili bod, ali... Loše smo funkcionirali u sredini terena, imali smo problema u igri, no na to se više ne treba vraćati. Nije još ništa izgubljeno, imamo nekoliko dana da se pripremimo za susret s Hrvatskom i da vratimo se u igru - rekao je izbornik Volker Finke.

No, mediji koji prate Kamerun, puno su kritičniji, nisu štedjeli ni kapetana Samuela Eto’oa. Puno su više očekivali i od Choupa-Motinga, čija brzina i nepredvidljivost nisu došli do izražaja, a “svoje” je dobio i trojac M’bia - Song - Enoh u veznoj liniji. Srce momčad nije baš dobro kucalo, pogotovo se Kamerunci tko bi od njih trojice trebao biti razigravač, koji će donijeti loptu do napadača. Protiv Meksika to nije bio nitko, a puno je rupa bilo i u defenzivnoj igri.

”Finke je išao istim putem kao protiv Njemačke, ta je utakmica bila pokazatelj da Kamerun može napraviti nešto u Brazilu. Međutim, s Meksikom su igrači pokazali sasvim drugo lice, bila je ta utakmica sve suprotno od dvoboja s Nijemcima”, pišu kamerunski kroničari.

No, Meksiku je sada “voda ispod mosta”, povratka nema, na redu je Hrvatska. Matematički i nogometno (lopta je okrugla) sve je još moguće pa i to da Kamerun na kraju ode u drugi krug. Međutim, svi su svjesni kako bi se tu moralo puno toga poklopiti te kako će protiv Hrvatske biti još teže.

- Došli smo u Brazil s ciljem da pobijedimo u prvoj utakmici, no, Bog je imao neki drugi plan za nas. Sad moramo samo razmišljati o Hrvatskoj, to je utakmica koja određuje našu sudbinu - rekao je Samuel Eto’o, koji tvrdi da vjeruje u konačan pozitivan rasplet.

- Nogomet nije egzaktan, u njemu je sve moguće i dok postoje šanse mi vjerujemo. Moramo gledati pozitivno, spremiti se za utakmicu i dati svoj maksimum. Mi smo još uvijek momčad koja, u svojem najboljem izdanju, svakoga može pobijediti. Ja to gledam ovako - u istoj smo situaciji kao Hrvatska, znači, pobjedom bismo opet bili u mogućnosti da se borimo za prolaz.

Da, ali nakon toga slijedi Brazil?

- Istina, nismo u zavidnom položaju, samo kažem da ništa još nije izgubljeno. O Brazilu nećemo sada, razmišljamo samo o Hrvatskoj.

I ostali igrači pokušavaju isijavati optimizmom, iako je svima jasno da bi, nakon poraza od Meksika, bilo pravo čudo da Kamerun vidi drugi krug. Jer, raspored definitivno ne ide na ruku Lavovima.

- S Hrvatima će biti još teže. Oni će biti agresivniji od Meksika, jer su isto kao i mi izgubili prvu utakmicu i radi im se o glavi - kaže veznjak Eyong Enoh, a s njim se slaže i napadač Benjamin Moukandjo:

- Možemo bolje, bit ćemo bolji protiv Hrvatske. Idemo po pobjedu, iako neće biti lako, jer i Hrvatska je izgubila u prvoj utakmici, ali mi se ne predajemo. Vidjet ćete u drugoj utakmici sasvim drugo lice Kameruna.

Definitivno, Kamerun može bolje od onoga što je pokazao protiv Hrvatske. A hoće li i biti bolji?

- Sigurno! Mi ćemo pokazati našu najbolju igru. I vjerujem - pobijediti Hrvatsku - poručio je kapetan Samuel Eto’o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55