BRAZIL - NJEMAČKA, 22 SATA, BELO HORIZONTE

SCOLARI VS. LÖW? NE, PEP VS. MOURINHO! Večeras šest Mouovih ratnika protiv šestorice iz Bayerna!

 AFP

Iako je izostanak standardnog stopera u važnoj utakmici veći hendikep nego neigranje napadača, a poglavito ako se radi o kapetanu momčadi i ponajboljem braniču planeta, dokazanom i u Ligi prvaka, Thiagu Silvi, Brazilci uoči polufinalnog sraza Svjetskog prvenstva s Njemačkom nastavljaju kukati za Neymarom, najboljim strijelcem (35) u kadru Luiza Felipea Scolarija, kojeg će u utorak u 22 sata u Belo Horizonteu zamijeniti Willian.

U prilog zabrinutosti oko Neymara, glavne zvijezde svih reklama, govore činjenice da se radi u igraču koji je od Scolarijeva povratka na brazilsku klupu startao u svih 27 utakmica. Na ovom SP-u, pak, Neymar je zabio najviše pogodaka (4) i imao najviše udaraca na vrata (18, slijedi Hulk sa 14) među Brazilcima. Od svog debija za “seleçao”, 10. kolovoza 2010., izostao je sa samo šest utakmica, od kojih je Brazil pobijedio pet (Irak, Ukrajina, Gabon, Egipat i Danska), a izgubio jednu, i to protiv Francuske (0-1), jedinog od tih suparnika koji je bio na SP-u 2014.

Willian Borges da Silva (25), kojeg je Šahtjor 2007. kupio od Corinthiansa za 14 milijuna eura i koji je u Donjecku stasavao pod trenerskom palicom Mircee Lucescua i kapetanskom trakom Darija Srne, a svoj prvi pogodak u Ligi prvaka zabio 27. kolovoza 2008. zagrebačkom Dinamu u pobjedi 3-1, pod medijskim je pritiskom jer je jedini od 23 nogometaša u Scolarijevu kadru koji nikad u reprezentaciji nije startao u postavi ( Henrique jest još pod Dungom).

Brazilski novinari izvukli su podatak da je debitantski nastup u postavi Zé Carlosa u polufinalu 1998. protiv Nizozemske bio “katastrofalan”. No, Willian je u međuvremenu Šahtjor via Anži zamijenio Chelseajem, za razliku od ukrajinskih i ruskih dana kad je igrao na lijevom krilu ili kao “desetka”, pod Mourinhom se afirmirao baš na položaju desnog krila koje radi u oba smjera, gdje ga je protiv Nijemaca predvidio i Scolari. Dakako, u fazi napada križat će se s Oscarom, koji će startati u Neymarovoj ulozi “lutajuće polušpice”.

- Osjećam se odlično i spreman sam prvi put zaigrati od 1. minute za ‘seleçao’. Na treningu sam bio ozlijedio lijevi dio kuka, ali ništa bitno, normalno sam trenirao dan potom. Svjestan sam da mi je ovo nevjerojatna prigoda, ali potpuno sam miran i koncentriran - kazao je Willian, koji je u tri ulaska s klupe, protiv Meksika, Kameruna i Čilea, skupio 39 minuta. Dosad ovaj 176 cm visoki vezist ima 10 nastupa za Brazil i dva gola.

- Neymar je više napadač, orijentiran na gol, a Willian je veći ratnik, kakav nam sada najviše treba - naglasio je Scolari, koji će Nijemcima suprotstaviti momčad s četiri nova igrača u odnosu na start SP-a. Thiaga Silvu će zamijeniti Dante, koji dobro poznaje sve Nijemce, a poglavito suigrače iz Bayerna, dok će se David Luiz pomaknuti s lijevog na desnog stopera. Maicon ostaje na desnom stražnjem boku, a Fernandinho u sredini terena s povratnikom Luizom Gustavom, članom bundesligaša Wolfsburga, ali bivšim igračem Bayerna, kojem će mjesto prepustiti njegov prijašnji partner Paulinho.

Scolari će u 11-orici imati trojicu od četiri pozvana igrača Chelseaja ( Ramires na klupi), ukupno šest sadašnjih ili bivših Mourinhovih “ratnika” ( J. Cesar, Maicon, Marcelo) protiv šestorice Guardiolinih “Bavaraca” ( Neuer, Lahm, Boateng, Kroos, Schweinsteiger, Müller)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:45