PRLJAVA BITKA

PIŠE D. BUTKOVIĆ Gospođa Kitarović nije dobar kandidat, ali je žrtva nedopustivog seksizma

Zagreb, 201211.Hotel Esplanade.Kolinda Grabar Kitarovic, pomocnica glavnog tajnika Sjeveroatlanskog saveza za javnu diplomaciju.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / CROPIX

Osobno, čvrsto sam uvjeren da Kolinda Grabar Kitarović nije dobra kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske. Ne samo zbog Hrvatske demokratske zajednice, koja se danas, svjetonazorski gledajući, nalazi duboko ispod razine dr. Franje Tuđmana iz njegovih boljih godina, nego zato što je aktualni predsjednik Republike, dr. Ivo Josipović, političar širih pogleda, snažnije odlučnosti i čvršće vrijednosne konstitucije.

Nemam, dakle, nikakvog razloga da bih se založio za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju.

Međutim, tretman što ga je gospođa Kitarović u zadnjih četrdesetak sati doživjela u hrvatskoj javnosti više je nego ponižavajući i posve nedopustiv, za bilo kakvu, bar donekle pristojnu, političku komunikaciju.

Žena koja je legitimna natjecateljica za dužnost predsjednice Republike odjednom je postala Barbika, a mediji nagađaju o njenim seksualnim preferencijama, kao o razlogu eventualne diskvalifikacije za predsjednički posao svemu tome treba dodati izjavu jednog od ridikuloznijih HDZ-ovih sabornika, splitskog zastupnika dr. Marasovića, koji je u petak ustvrdio kako je politika rudarski posao, koji, eto, zbog svoje težine nije za žene.

Ovdje je posebno važno naglasiti da Hrvatska, povijesno gledajući, nije konzervativna zemlja, koja se čudi odjednom probuđenim ženskim političkim ambicijama.

Dr. Savka Dabčević Kučar bila je legendarna politička predvodnica Hrvatskog proljeća, koju su podržavali milijuni građana. Milka Planinc bila je predsjednica jugoslavenske Vlade, u vrijeme famozne stabilizacije (borbe protiv dugova I inflacije, poslije Titove smrti).

Jadranka Kosor bila je predsjednica Vlade nakon sramotnog i još uvijek nerazjašnjenog povlačenja Ive Sanadera, pa je tako upala u diplomatski spor između Zagreba i Ljubljane, u kojem se, premda ona osobno nije donosila presudne odluke, pokazala sasvim dobrom.

Hrvatska javnost, dakle, već četrdeset godina, u kontinuitetu, nema problema sa ženama na samom političkom vrhu.

Kako je onda Kolinda Grabar Kitarović postala Barbika, koju treba kompromitirati i seksom?

Odgovor je vrlo jednostavan.

Gospođa Kitarović izgleda natprosječno dobro za “tipičnu” hrvatsku političarku, pa su ionako besprizorni ražalovani špijuni SIS-a I SZUP-a (radi se, za mlađe čitatelj, o dvije opravdano ozloglašene obavještajne službe iz Tuđmanova režima, čiji agenti sada rade u HDZ-u i u pojedinim medijima), koji su sastavljali dokument s kodnim imenom Barbika, smatrali kako je njenim izgledom najlakše izazvati skandal, kao se Kolindu rodno diskvalificira.

Kolinda je, dakle, javno kažnjena zbog dobrog izgleda, što nije usamljen slučaj ni u Hrvatskoj, ni na Zapadu.

A autori plana Barbika nakratko su vratili hrvatsku političku pozornicu, četrdeset ili pedeset godina unatrag.

Kolinda Grabar Kitarović prva je žrtva otvorenog seksizma u hrvatskoj politici (saborski ispad Ante Kovačevića, jednog od tipičnih pripadnika hrvatske krapinske desnice, protiv Vesne Pusić, bio je tek usamljeni eksces: ovdje se radi o sustavu).

Bilo bi korisno kada bi suparnik HDZ-ove kandidatkinje , dr. Ivo Josipović, odlučno i potpuno jednoznačno, osudio seksističke uvrede, kojima je Kolinda Grabar Kitarović upravo izložena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48