NOVI TREND

OZBILJNO UPOZORENJE NUTRICIONISTA 'Veganska dijeta slavne Beyonce je dobra, ali samo na kratke staze'

Režim prehrane nutricionista Marca Borgesa poznatoj pjevačici pomogao je skinuti 29 kilograma nakon poroda
 AFP

Slavna Beyonce je na nedavno održanom Met Gala modnom događaju u New Yorku mamila poglede svojom senzacionalnom pojavom. Što zbog prozirne haljine koja je sve otkrivala, što zbog zavidne linije.

Osim redovitog vježbanja, popularna pjevačica još od 2013. godine provodi poseban način prehrane, kojim je u ciklusima od 22 dana ukupno izgubila 29 kilograma. Premda je bila poznata kao veliki gurman i ljubitelj mesa, potpuno se, kaže, pronašla u veganskoj prehrani.

Voda i vježbanje

Sve zasluge pridaje svom nutricionistu Marcu Borgesu, koji je prije nekoliko dana objavio knjigu “The 22-Day Revolution” (Revolucija u 22 dana).

Promjena počinje režimom koji traje 22 dana, a zabranjeno je konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i prerađene hrane. Dijetu čini 80 posto ugljikohidrata, 10 posto masti i 10 posto proteina. Uz sve to, potrebno je barem pola sata vježbanja dnevno, a važno je i piti puno vode tijekom dana i zadnji obrok pojesti barem dva sata prije nego što odete spavati.

Beyonce je konzumirala puno zelenih jabuka, krastavaca posutih octom, crvene paprike i limuna. Uz sve to, pije i proteinske shakeove.

- Puna sam energije, nemam problema sa spavanjem, regulirala mi se proba - rekla je Beyonce dodajući kako je isprobala razne dijete od kojih su mnoge imale i loše posljedice za njezino tijelo.

Za promjene treba više

- Otkad sam postala majka, nisam željela riskirati svoje zdravlje- rekla je Beyonce, kojoj se u promjeni prehrane pridružio i njezin suprug Jay Z. - Psiholozi kažu kako je potreban 21 dan da stekneš ili da se odvikneš od nekakve navike. Već 22. dan pronaći ćeš svoj put - rekao je Jay Z uoči prelaska na Borgesovu metodu.

No, naša nutricionistica Irena Švenda tvrdi da u 22 dana nitko ne može promijeniti navike, jer je to kratak vremenski period.

- U tom razdoblju osobe koje žele smršavjeti funkcioniraju na snažnu volju u početku, a koja nažalost brzo popušta nakon nekoliko mjeseci te se vraćaju starim navikama. To smatram obmanom. Za promjenu navika potrebno je puno dulje vrijeme, ponekad čak niti jedna ili dvije godine nisu dovoljne - tvrdi Irena Švenda, voditeljica Adhara ayurvedsko-nutricionističkog centra.

Dodaje, doduše, da se na radi o nezdravoj dijeti te da veganska prehrana načelno ima prednosti na zdravlje srca i krvnih žila, ali da bi je trebalo provoditi uz savjet stručnjaka, da ne bi došlo došlo do deficita nekih minerala, vitamina i proteina.

I nutricionistica Olja Martinić smatra da je ovaj režim prehrane vrlo dobra preporuka za sve zdrave osobe koje nemaju ograničenja u prehrani.

Previše ugljikohidrata

- Osobno bih jedino smanjila postotak ugljikohidrata za 10 do 15 posto. Ako se meso trajno izbacuje, trebalo bi pronaći alternativu da se nadoknade aminokiseline. Definitivno ne može štetiti, odnosno veću štetu imaju oni koji se prejedaju - kaže Martinić.

S druge strane, stručnjakinja za prehranu Mimi Vurdelja smatra da niti jedna dijeta, restriktivna ili kontrolirana prehrana, ne osigurava dovoljno vitamina i minerala te apelira da je način prehrane vrlo individualna stvar.

- Svaki je organizam po metabolizmu i bakterijskom miljeu crijeva neponovljiv original našeg palca. Ne postoje dva ista metabolizma pa niti jedna dijeta ili program prehrane nije univerzalno sredstvo primjenjivo na sve ljude - kaže nutricionistica Vurdelja.

Irena Švenda, nutricionistica u Adhara ayurvedskom centru:

‘U 22 dana nitko ne može promijeniti navike, jer je to kratak vremenski period, ali načelno ova dijeta ima dobre i zdrave temelje’

Olja Martinić, stručnjakinja za prehranu:

‘Ovaj režim je vrlo dobra preporuka za sve zdrave osobe koje nemaju ograničenja u prehrani. Postotak ugljikohidrata bih smanjila za 15 posto’

Mimi Vurdelja, nutricionist u Hrvatskom olimpijskom odboru:

‘Ne postoje dva ista metabolizma pa niti jedna dijeta ili program prehrane nije univerzalno sredstvo primjenjivo na sve ljude’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:59