PREHRANA I ZDRAVLJE

ŠTETNE KOMBINACIJE HRANE I PIĆA O KOJIMA NIKADA NISTE RAZMIŠLJALI Evo zašto ovo ne biste trebali kombinirati u istom tanjuru

 iStock

Nitko ne voli osjećaj nadutosti i neugodne plinove kao nužnu posljedicu.

Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri - donosimo vam popis namirnica koje biste pod svaku cijenu trebali izbjegavati.

Iako možda o tome niste razmišljali - ovo vam može narušiti dobru probavu, ali i energiju.

Izbjegavajte voće nakon obroka

Ovo je već jedno od poznatijih pravila, no ne šteti ga još jednom ponoviti. Konzumirate li voće odmah nakon obroka ono se jako dugo zadržava u želucu te počinje truliti i oslobađati plinove koji izazivaju probavne smetnje. Voće biste trebali jesti na tašte ili dva sata prije, odnosno dva sata nakon jela.

Bjelančevine životinjskog porijekla i škrob

Tanjur na kojemu se nalaze kombinacije poput mesa i krumpira, piletine i tjestenine ili pak sendvič od puretine - trebali biste izbjegavati u širokom luku. Razlog se krije u činjenici da kombinacija tih nutritivnih sastojaka rezultira velikom nadutošću i plinovima.

Čaj ne pijte nakon jela

Čajevi u sebi sadrže sastojak tein koji se lako veže za željezo i otežava njegovu probavu, što može biti vrlo loše za sve, posebno anemičine osobe. Stoga, čaj ostavite za najmanje sat vremena nakon jela.

Banane i mlijeko

Kombinacija banane i mlijeka, ako je suditi po Ayurvedi, je jedna od najštetnijih i najnekompatibilnijih kombinacija među namirnicama jer stvara osjećaj težine u tijelu te usporava um. To bi mogla biti loša vijest za sve obožavatelje smoothija. Zato u svojim smoothie receptima kombinirajte jako zrele banane s kardamom i muškatnim oraščićem koji što će potaknuti probavu.

Kombinacije sira i mesa

Generalno je pravilo da na istom tanjuru ne kombiniramo proteine s proteinima, kao što je slučaj sa sirom i mesom. Puno lakše ćete probaviti jednu vrstu proteina po jednu, a ne sve zajedno odjednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:53