VJERUJE FURIJI

Otto Barić: Španjolski nogomet je gotovo savršen

Trofejnog hrvatskog trenera, bivšeg hrvatskog i austrijskog izbornika, kod Španjolaca zabrinjava jedino mali broj pogodaka koje postižu, za što je, kaže, ‘kriv’ Torres
Germany's Miroslav Klose, right, is seen as Spain players, left, celebrate following the World Cup semifinal soccer match between Germany and Spain at the stadium in Durban, South Africa, Wednesday, July 7, 2010. Spain defeated Germany 1-0. (AP Photo/Hassan Ammar)
 AP

MALINSKA - Otto Barić se odmara u svojoj ljetnoj oazi u Malinskoj na Krku. Navečer gleda SP, a po danu, pod suncobranom, spreman je beskonačno diskutirati o najvažnijoj stvari na svijetu:

- Njemačka je do nadmetanja sa Španjolcima pokazala najviše od svih na SP-u, zato sam i navijao za nju, ali Španjolci su u toj utakmici pokazali da su sposobni sve u igri raditi 20% brže od drugih i za mene su danas najbolji na svijetu. To ne znači da su Nizozemci bez izgleda u finalu, ali igrački se ne mogu suprotstaviti Španjolcima.

• Možemo li, dakle, očekivati jednosmjernu utakmicu?

- Španjolci su se Nijemcima suprotstavili malo drukčije od ostalih, osjetili su opasnost, pa su napadali Nijemce visoko, ometali ih već na 30 metara, što se pokazalo jako korisnim, brzo su vraćali posjed, i to će pokušati i protiv Nizozemaca. No, Nizozemska ima dva-tri izvanserijska igrača, u prvom redu Robbena i Sneijdera, potom Kuyta. Nizozemci su opasniji za Španjolce nego Nijemci, ali ne dovoljno opasni.

• Zašto ste toliko uvjereni u to?

- Španjolska je protiv Njemačke pokazala više nego u svim svojim utakmicama dotad. Zabrinjava jedino to što daju premalo golova, ali ne mislim da je tome razlog u dvojici defenzivnih vezista kod Del Bosquea za razliku od jednog kod Aragonesa, nego je problem u špicama, konkretno Torresu, koji ovdje nije onaj s Eura 2008. Tako sve pada na Villu ili odluči neki prekid kao posljednji Puyola. No, španjolska igra kao takva gotovo je idealna kakvu nogometna momčad može pružiti.

• Što kažete na činjenicu da su u polufinalu Španjolci napravili prvi prekršaj u 27., a Nijemci tek u 39. minuti?

- Momčadi su na ranijim prvenstvima namjerno ulazile u neke igrače poput Eusebia, Pelea, Cruyffa, Maradone, da ne nabrajam sad sve glavne poluge mnogih momčadi, ciljano su se orijentirale na prekršaje nad njima. Današnje najbolje momčadi igraju toliko dobro i toliko brzo da se prekršaji događaju samo pri, da se tako izrazim, manjem broju okretaja, pri sporijoj igri. A one male prekršaje suci i ne sude, često i zbog puštanja prednosti jer lopta ostaje u posjedu. To je očiti napredak nogometa.

• Tome je vjerojatno pridonio i sudački kriterij kažnjavanja prekršaja opasnih po zdravlje igrača, kao i zabrana držanja i povlačenja igrača pri prekidima, što se prije više toleriralo?

- Velike momčadi koje žele igrati rade malo prekršaja. Nekad je Argentina uza sve svoje zvijezde protiv Brazila radila po 25 ili čak i više prekršaja, njihovi su klasici obilovali grubostima, ali danas na najvećim utakmicama lopta cirkulira, i to toliko dobro da su prekršaji kao oružje ne samo zbog postroženih kriterija stavljeni izvan upotrebe - poručio je Barić.

Elvis Scoria kao osmog svjetskog prvaka vidi Španjolsku

- Španjolci su svom karakterističnom posjedu lopte kako je prvenstvo odmicalo pridodali brži protok, danas su opasniji nego što su bili na početku Mundijala. S Pedritom su dobili dubinu po desnoj strani, a pobjedom protiv Njemačke sigurnost i ako ostanu na toj razini, Del Bosqueovi izabranici favoriti su protiv Nizozemaca.

• Hoće li Nizozemci prepustiti inicijativu Španjolskoj i vrebati kontre, poput Nijemaca?

- Nijemci su do polufinala, uz Španjolce, imali najveći posjed, dakle najmanje su se branili i nije im ideja bila da u polufinalu igraju onako kako su igrali, nego su ušli u španjolski mlin. Bez posjeda su ostali i bez igre pa ih je Španjolska stalno napadala, izmorila i sve više stiskala. Nizozemska igra ovisi ponajprije o Španjolcima! Robben i Sneijder ne daju neki veći doprinos obrani, ako budu osuđeni na trčanje za loptom cijelu utakmicu, Nizozemci neće moći prema naprijed napraviti puno ako se spomenutom dvojcu ne pridruže Kuyt i Van Persie. Sve u svemu, mirišem dobru utakmicu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:39