SVE NA JEDNOM MJESTU

Niste znali neku činjenicu o Svjetskom prvenstvu? Onda pročitajte ovo!

Najveće pobjede, najviše pogodaka, najviše titula... I mnogi drugi zanimljivi podaci o svim dosad odigranim Svjetskim prvenstvima
 AP

Spuštanjem zastora na afrički Mundijal počinju i mnoge analize svega viđenog u proteklih mjesec dana. Marljivi statističari “luduju” i uz hrpu papira ispred sebe izvlače razne zanimljive brojke, a neki su strani internetski portali još tijekom prvenstva svojim posjetiteljima nudili provjere nogometnog znanja u obliku raznih kvizova. Sad na trenutak zaboravite ona jednostavna pitanja iz “Afrovizije”, na koja se ne oznoje ni osnovnoškolci i provjerite jeste li dosad baratali nekim od sljedećih podataka...

Koji su igrači u istoj godini osvojili Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo?

- Dosad je to za rukom pošlo samo Robertu Carlosu i Christianu Karembeuu. Obojica su svoj pothvat ostvarila igrajući za Real Madrid, s tim što je Karembeu prvak svijeta bio s Francuskom ‘98., a Roberto Carlos s Brazilom četiri godine poslije. Wesley Sneijder će, ako osvoji naslov u Južnoj Africi, kao treći ući u elitni klub. U Ligi prvaka je, naime, trijumfirao s Interom.

Postoji li igrač koji je u istoj sezoni uspio osvojiti trostruku krunu (prvenstvo, kup, kontinentalni naslov) i naslov svjetskog prvaka?

- Gledajući sve kontinente, nema takvoga. Wesley Sneijder mogao bi “probiti led”.

Koji su golmani rekorderi po broju utakmica bez primljenog pogotka na SP-u?

- Na Mundijalima su najčešće “zijevali” Peter Shilton i Fabien Barthez. I engleski i francuski vratar čak su deset puta na utakmicama SP-a sačuvali prazne mreže.

Koja je momčad dosad bila najraspucanija na nekom svjetskom prvenstvu?

- Rekord će se teško oboriti. Mađarska “laka konjica” utrpala je 1954. na razne strane čak 27 komada, a najteže su prošli Južna Koreja (9-0) i Zapadna Njemačka (8-3). Legendarni Sándor Kocsis zabio je na tom turniru 11 golova, no to ipak nije rekord. Četiri godine poslije postavio ga je Just Fontaine, koji se u Švedskoj čak 13 puta upisao među strijelce.

Koji je klub u Južnoj Africi bio najzastupljeniji?

- Barcelona, s čak 13 igrača. To su: Márquez, Abidal, Henry, Messi, Alves, Piqué, Puyol, Iniesta, Xavi, Valdés, Busquets, Pedro i Touré (no on je u međuvremenu prešao u City, a stigao je Villa iz Valencije).

Koji je klub ponudio igrače najvećem broju reprezentacija?

- Inter i Wolfsburg bili su zastupljeni u čak osam selekcija, a slijede ih Liverpool i Arsenal sa sedam.

Je li neka momčad nakon poraza u skupini uspjela doći do naslova svjetskih prvaka?

- Španjolci neće biti prvi ako im se to dogode. Već smo spomenuli da je Mađarska 1954. u skupini demolirala Zapadnu Njemačku sa 8-3, ali u finalu je stigao revanš. Dvadeset godina poslije, Zapadna Njemačka poražena je u skupini od svojih istočnih susjeda, a ipak dogurala do trofeja. Podvigom se može pohvaliti i Argentina, koja je 1978. bila na krovu svijeta unatoč porazu od Italije.

Je li strani izbornik neke reprezentacije morao na SP-u igrati protiv svoje nacije?

- Najsvježiji slučaj je Milovan Rajevac, koji je s Ganom igrao protiv Srbije. Prije njega, Eriksson se, vodeći 2006. Engleze, suočio sa Šveđanima, a 1990. izbornik Kameruna Valerij Nepomnijači dočekao je dvoboj protiv svojeg SSSR-a. Najraniji primjer je jugoslavenski trener Blagoja Vidinić, koji je 1974. bio izbornik Zaira i igrao protiv “svojih”. Izgubio je 0-9.

Je li neki strani izbornik ikad odveo reprezentaciju do naslova prvaka?

- To se dosad nije dogodilo. Englez George Raynor vodio je Švedsku 1958. do finala, a do iste je stepenice došao i Austrijanac Ernst Happel, dirigirajući Nizozemcima na SP-u 1978.

Kad bi se napravila ligaška tablica reprezentacija koje su nastupile na četiri ili više prvenstva, kako bi izgledao poredak?

- U sustavu u kojem bi pobjeda vrijedila tri, a remi jedan bod, redoslijed je sljedeći: Brazil 213 bodova, Njemačka 190, Italija 153, Argentina 121, Engleska 97 i tako dalje...

Danski izbornik Morten Olsen odigrao je više od 100 utakmica za Dansku, a tu magičnu brojku prešao je i vodeći istu reprezentaciju. Je li to uspjelo još nekome?

- Dosad ne. Najbliže je bio Franz Beckenbauer, koji je kao igrač nastupio 103 puta za Zapadnu Njemačku, ali je kao izbornik na njezinoj klupi sjedio “samo” 66 puta.

Najveći poraz koji je dosad pretrpjela zemlja domaćin nekog SP-a bio je...

- Osim debakla Južne Afrike protiv Urugvaja (0-3), još je dvaput domaćin poražen s takvom razlikom. Italija je 1970. nokautirala Meksiko sa 4-1, a Brazil je 1958. u finalu deklasirao Švedsku sa 5-2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:33