Otela sina kojeg su joj uzeli jer prosi

ZAGREB - Mlada majka, kojoj je Centar za socijalnu skrb privremeno oduzeo jednogodišnjeg sinčića jer je nekoliko puta zatečena kako s njim prosi, prošle ga je nedjelje "otela" iz bolnice, a nadležni još ne znaju gdje je dijete.



Prema našim saznanjima, dječak, koji je bio smješten u dom u Nazorovoj ulici, dobio je grčeve te je prošli tjedan smješten u Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici. Majka, koja ga je od oduzimanja redovito posjećivala, odmah je obaviještena o tome gdje se dijete nalazi. U nedjelju je došla u posjet djetetu, zajedno s većim brojem članova obitelji.

Kad ih je liječnik upozorio da ne mogu svi ući u sobu zbog prevelike gužve, majka je zamolila da s dječakom iziđe na hodnik te nakon nekoliko trenutaka napustila bolnicu.



- Liječnik je upozorio obitelj da nemaju pravo napuštati bolnicu s djetetom, iako to nije bilo opasno za njegovo zdravlje, no majka se na to nije obazirala. U takvim smo situacijama potpuno nemoćni jer ne možemo fizički otimati dijete iz majčinih ruku. Mogli smo samo zabilježiti da je majka odvela dijete te smo odmah obavijestili policiju i dom u Nazorovoj ulici - neslužbeno doznajemo u Klaićevoj bolnici.



Za majkom, koja živi u sjevernom dijelu Hrvatske, odmah je, neslužbeno doznajemo, izdana tjeralica te je ona ubrzo i pronađena. No, dijete nije bilo s njom, pa se pretpostavlja da je zapravo skriveno kod nekog od brojnih rođaka.



- Vjerujemo da djetetu nisu ugroženi život i zdravlje. Naime, radi se o vrlo mladoj majci romske nacionalnosti, kojoj je samo privremeno, na šest mjeseci, zabranjeno da živi s djetetom zbog prošnje. Dijete je, kad je došlo, bilo njegovano i uhranjeno bez tragova mogućeg nasilja.



Majka ga je redovito posjećivala te je bila vrlo topla i brižna u postupanju. Ne vjerujemo da bi naudila djetetu ili ga dovela u opasnost - kaže Jelica Belošević, voditeljica doma u Nazorovoj ulici. Dodaje kako su djelatnici Centra i stručnjaci u domu radili s majkom, objašnjavali joj štetnost prošnje a djetetom i tražili alternativna rješenja.



Budući da je majka surađivala i s ljubavlju se odnosila prema djetetu, dom je predložio Centru da joj vrati dijete i prije isteka mjere.



A. Šantek;K. Turčin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:53