DALIBOR RUŠEVLJAN

OBITELJSKA DRAMA POTPUNO SHRVANOG SIŠČANINA 'Bivša supruga mi je otela sina i odvela ga u Njemačku!'

'Pitao sam je SMS-om zašto mi se sin ne javlja, odgovorila mi je: Poslala sam ti e-mail'
 Mate Piškor/Cropix

O promućurnim planovima bivše supruge Siščanin Dalibor Ruševljan (40) nije ništa znao, pogotovo ne da je dobila posao u njemačkom Frankfurtu te da će sa sobom u inozemstvo naprasito odvesti i njihova devetogodišnjeg sina. O svemu tome Ruševljan je doznao 7. lipnja ove godine kada mu je majka njegova djeteta poslala e-mail. Onim što je pročitao ostao je zaprepašten jer smatra da je tim potezom bivša supruga praktički otela njihovo dijete te da je njemu kao roditelju onemogućeno pravo brige i druženja sa sinom.

Poslala mu e-mail

- Nisam znao što da radim, plakao sam, bio utučen, žalostan. Prije nego što je otišla za Njemačku, taj sam se vikend pokušavao čuti sa sinom, ali odgovora na telefonske pozive nije bilo. Pitao sam bivšu ženu SMS-om zašto mi se sin ne javlja, a znate što mi je odgovorila? ‘Poslala sam ti e-mail!’ Ono što mi je napisala bio je šok. Doznao sam da mi sin nije kod nje u Sisku, već u Njemačkoj. Zamislite, ispisala ga je iz škole prije završetka školske godine, čime ga je istrgla iz obitelji, kruga prijatelja i sportskog kolektiva - priča nam Dalibor Ruševljan.

Dan kasnije je prijavio Centru za socijalnu skrb u Sisku dramatičan potez bivše supruge s kojom vodi i brakorazvodnu parnicu. No, u Centru je zanijemio jer Centar o tome, a morao je, ništa ne zna. Sve dok traje brakorazvodna parnica, privremenom odlukom Općinskog suda u Sisku od 19. kolovoza 2013. odlučeno je da dijete živi s majkom te da s ocem ima susrete i druženja.

- Žalio sam se na tu odluku jer ta mjera ne daje mojoj bivšoj supruzi pravo da samostalno i bez dogovora sa mnom odlučuje o mjestu života i sudbini našeg zajedničkog sina - uvjerava nas dalje očajni Ruševljan.

Ogorčen na praksu suda

Ljuti ga uobičajena praksa da se djeca u brakorazvodnim parnicama većinom dodjeljuju majkama.

- Zar nije važno što sam sa sinom provodio 90 posto vremena dok je ona radila u Zagrebu i vikendom izlazila? Zar se ne računa ni kad sam ga vodio na treninge? Dokazano je da me bivša supruga lažno optuživala za nasilje kojeg nije bilo. Na sudu sam dobio pravo viđanja sina svaki drugi vikend te po četiri sata utorkom i četvrtkom. A sad? Kaže da ga ne mogu više viđati prema odluci suda, nego samo 15 dana tijekom ljetnih i sedam dana tijekom zimskih praznika, i to ako dođem po njega u Frankfurt i vratim joj ga natrag. Očajan sam. Moj sin će me zaboraviti. Sam mi se javio da se nećemo vidjeti devet mjeseci. Ja to neću preživjeti! - prepun tuge zaključio je Dalibor Ruševljan.

OBRATIO SE SVIM INSTITUCIJAMA Centar i policija dignuti na noge

Tjedan dana nakon što je bivša žena odvela njihova sina u Njemačku, Dalibor Ruševljan ju je kazneno prijavio za neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta iz članka 173. Kaznenog zakona. Centar za socijalnu skrb je sisačkoj policiji prijavio slučaj, da bi dva dana kasnije, temeljem Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djeteta, slučaj Ruševljan završio i u nadležnome Ministarstvu. Otac Dalibor još uvijek ne zna hoće li uopće itko išta poduzeti da ga se spoji sa sinom te ujedno i kazniti ženu za otmicu djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:37