Nevina u ludnici

Ja mandat ove Vlade računam od trenutka kad sam ja preuzela premijersku funkciju - tako Jadranka Kosor odgovara na pitanje može li njena Vlada, praktički bez promjena u sastavu, napraviti nužni zaokret i provesti najavljeni paket reformi. Mogu li oni koji su uzrokovali problem sada nastupati kao njegovo rješenje? Šef opozicije Zoran Milanović tvrdi da ne mogu. Nije logično da se piromani predstavljaju kao vatrogasci. Hrvatska je premijerka očito pronašla revolucionaran recept: ne samo da zaustavlja vrijeme, nego ga poništava. Za potrošenu ekipu, koja već gotovo puna dva mandata upravlja zemljom, sada tvrdi: godina nam je dana tek. Infantilna ideja o vremeplovu služi poricanju činjenica. Kadrovski kontinuitet pokušava se prodati kao politički diskontinuitet: premijerka javnost pokušava uvjeriti da njezina Vlada nema ništa zajedničko s onom prethodnika Sanadera.

Zato se otkako je postala premijerka ponaša kao Alisa u zemlji čudesa. Beskrajno je iznenađena onim što vidi. Iznenađena je razmjerima korupcije, zatečena je Polančecovim mutnim poslovima, a dramatičnog stanja državnih financija postala je svjesna tek kad je preuzela kormilo. Ovih dana pokazuje se šokiranom podacima o strukturi umirovljenika: zamislite samo, skandalizira se premijerka, tek je petina umirovljenika odradila puni radni straž. Kao da je to neko dosad nepoznato otkriće. Da je samo čitala novine - a ne sjedila moćnom premijeru do koljena - ne bi se morala iščuđavati. Ako je tako neupućena, što je godinama radila u Vladi? Hinjena neobaviještenost pokušaj je da sebe i ostatak družine u Banskim dvorima opere od odgovornosti. Ali u ovom slučaju neznanje ne može biti opravdanje, nego otežavajuća okolnost.

Sve je dočekalo ovu Vladu i više nema odgađanja - kaže premijerka ovih dana u jednom intervjuu najavljujući “radikalne promjene”. Nije sve dočekalo ovu Vladu, nego je upravo ova Vlada dobrim dijelom proizvela stanje koje zahtijeva radikalne promjene. Ista ekipa, nekad Sanaderova, sada samo s novom šeficom, kumovala je ogromnoj nelikvidnosti. Bjesomučno je trošila nezarađeno. Državna poduzeća pretvorila je u stožere korupcije. Neodgovorno je povećavala broj zaposlenih u državnim službama koje sada mora smanjivati. I tako dalje, i tako dalje… Čak je i premijerka, u svome predživotu na ministarskoj funkciji, prema kojem se sada odnosi kao da ga nikad nije bilo, zaslužna da su hrvatski umirovljenici, kako upravo ocjenjuje, “premalo radili”. Naime, među umirovljenim braniteljima najmanje je onih s odrađenim radnim stažom - samo oko jedan posto. To je rezultat politike koju je sama forsirala. Zbog takvih je činjenica pokušaj Jadranke Kosor da se prikaže nevinom u ludnici posve neuvjerljiv. Jednako je plauzibilno kad sebe predstavlja jedinom reformskom snagom u državi. Ivo Sanader je bio vrlo moćan, svoju je vladu tretirao kao društvo patuljaka, ali za deprimirajući kaos u kojem je ostavio zemlju nikako ne može biti jedini odgovoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05