PIŠE MIRELA HOLY

Ne umiljavamo se biračima prodajom magle i lažnih obećanja

 Boris Kovačev/CROPIX

Već naslov “Samoubojstvo iz zasjede Mirele Holy” upućuje da je sadržaj teksta napisan u očitoj namjeri nanošenja štete mom ugledu, a sam tekst vrvi od netočnih tvrdnji. Novinar me na samom početku teksta optužuje, bez ikakvog kasnijeg argumenta i objašnjenja da sam, citiram: “Oruđe u rukama vještijih ljudi koji preko nje promoviraju vlastite interese”. Potom slijedi novinarova netočna interpretacija moje profesionalne biografije. Posao u Narodnom sveučilištu Dubrava dobila sam kao najbolja kandidatkinja putem HZZ-a 1998. godine. Netočno je i da sam ovaj posao dobila odmah nakon što sam diplomirala etnologiju i komparativnu književnost jer sam diplomirala 1996., magistrirala 2000., a doktorirala 2005. godine. Netočno je i da sam, čim je SDP došao na vlast (2000.), kao pripravnica ušla u Ministarstvo zaštite okoliša. U svibnju 2001. godine, nakon što sam prošla iznimno složenu i četiri mjeseca dugu natječajnu proceduru za poziciju stručne suradnice u Vladi RH te od 200-tinjak kandidata bila izabrana među deset najboljih, počela sam volontirati u Ministarstvu i godinu dana radila bez plaće.

Iako se kroz cijeli tekst provlači teza da sam napredovala samo i isključivo zahvaljujući stranačkim vezama, istina je da sam pokojnog bivšeg predsjednika SDP-a Ivicu Račana kojeg izuzetno cijenim i kao čovjeka i kao političara, upoznala tek 2004. godine. Posao u agenciji Maksima komunikacije ponuđen mi je 2005. godine.

Suprotno insinuacijama, dosadašnjim sam političkim djelovanjem dokazala da nisam politički uhljeb. Jedina sam političarka u Hrvatskoj koja se odrekla odlično plaćenog petogodišnjeg mandata u EU parlamentu koji bi mi donio mjesečna primanja veća od plaće premijera i predsjednice zajedno. Predsjednik stranke prvo mi je nudio mjesto na EU listi, a potom i poziciju predsjednice saborskog odbora kako bih smekšala stav o nužnosti pridržavanja Programa bivše stranke.

Umjesto političke trgovine izašla sam iz stranke i krenula na potpuno neizvjestan politički put. Nismo prihvatili ‘nemoralnu’ ponudu koja bi nam osigurala osam ‘sigurnih’ mandata u Saboru. Time smo dokazali da nismo ‘suputnički pivot’ SDP-a, kako tvrdi novinar, jer da jesmo sada bismo bili u SDP-ovoj koaliciji i ne bismo se programski borili za bolju Hrvatsku.

S autorom teksta se mogu složiti da sam ‘alternativka’ u politici, iako ishodište moje alternativnosti nije u modnom stilu kako to novinar predstavlja, već u tome što držim do svoje riječi i do ideja. Govorim ono što mislim i radim ono što govorim. Ne držim figu u džepu, ne kalkuliram, ne umiljavam se biračima jer ih previše cijenim da bih im ‘prodavala maglu’ putem lažnih obećanja koja se ne mogu provesti.

Od samog početka djelovanja ORaH-a govorim da će stranka izaći samostalno na izbore i izlazimo samostalno na izbore usprkos svim medijskim podmetanjima. ORaH-u su nudili suradnju mnogi, ne samo osoba koju gospodin Kuljiš spominje u tekstu. Sve smo te ponude odbili jer se politika ne može mijenjati u posao u javnom interesu ukoliko pričate jedno, a radite drugo. ORaH kao jedina programska stranka u Hrvatskoj, kao jedina dosljedna i vjerodostojna stranka u Hrvatskoj, smeta mnogima. Smetamo političkim oponentima jer pokazujemo da politika može biti drugačija. Smetamo medijima koji su u sprezi s velikim strankama i s njima povezanim interesnim lobijima. To je vidljivo i iz načina na koji Jutarnji list kontinuirano izvještava o ORaH-u.

Za Jutarnji list jest vijest da je član bez funkcije izašao iz stranke, ali nije vijest da je ORaH jedina programska stranka u Hrvatskoj koja se bavi konkretnim sadržajem politika i koja je predstavila i dala u javnu raspravu čak 40 razrađenih programsko političkih dokumenata. Mi se ne dogovaramo s drugim strankama o podjeli političkog plijena, mi nismo u dogovorima s moćnim interesnim lobijima koji u šakama drže te iste stranke. Nitko nas ne može ucjenjivati i držati na ‘uzici’. Za razliku od drugih, mi to pokazujemo i djelima. Ne pričamo da smo za zabranu financiranja političkih stranaka iz proračuna da bismo prvom prilikom uzeli novac iz proračuna. Ne pričamo da smo za drastično smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, ali ne i našeg vlastitog sela. Držimo do svoje riječi i planiramo provesti ono u što vjerujemo. Zato nas se i boje što najbolje pokazuje medijski tretman ORaH-a.

Hoće li birači prepoznati ORaH kao jedinu pravu alternativu i to ne samo velikim strankama, uskoro će pokazati izbori. No, kako god ORaH prošao na izborima, činjenica jest da se politika nikada neće promijeniti ukoliko će građani birati iste modele koji su doveli do sadašnje krize. Kažu da narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ja vjerujem da hrvatski narod zaslužuje bolje od onih koji ih lažu, kradu i vuku za nos. No, smatraju li to i hrvatski birači doznat ćemo 8. studenog kada će daljinski upravljač nakon četiri godine ponovno biti u njihovim rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:47