PIŠE SLAVICA LUKIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Nema izbornih programa, samo tiranija privida

 Nikola Vilić/CROPIX

Pred vratima smo parlamentarnih izbora, a još nitko osim jednog čovjeka - premijera Zorana Milanovića - ne zna kad će oni biti. Uvriježilo se da je, kad si na vlasti, baš sve, pa i odabir datuma izbora tek sredstvo da na njoj što dulje i ostaneš. Možda je krajnje vrijeme da se razmisli o tome da se datum održavanja redovnih parlamentarnih izbora propiše zakonom. Značilo bi to barem jednu mistifikaciju manje u hrvatskom političkom životu kojem ne manjka mistifikacija i privida. Bili izbori u studenome ove ili u veljači iduće godine, činjenica je da nas od njih dijeli tek par mjeseci i da su birači barem u glavnim crtama već trebali doznati kakve im to programe dvije glavne političke stranke i njihovi partneri nude.

Tiranija privida - tako bi se na najsažetiji način mogao okarakterizirati odnos vladajućih i oporbenog HDZ-a prema građanima. Umjesto predstavljanja barem okosnice izbornih programa, iz SDP-a i HDZ-a građanima plasiraju priče o inozemnim čudotvorcima PR-a, ili genijalnim ekonomistima s prestižnih vanjskih instituta koji za nas pišu programe za izvlačenje Hrvatske iz krize.

Doznali smo tako puno o “mađioničaru političkih kampanja”, “nadasve diskretnom” američkom PR-ovcu Alexanderu Braunu čije su usluge navodno “upristojile” našeg premijera, a SDP-u probudile nadu da možda nije sve izgubljeno. Informirani smo o zvučnim imenima koje je američki konzultant već doveo do pobjede na izborima, o tome da je, zamislite, čak i kad je na drugom kontinentu danonoćno dostupan na telefon, te tko sve u vrhu SDP-a spada među “posvećene” koji s njim razgovaraju izravno, a tko tek preko posrednika... O tome što će SDP ponuditi na izborima i svojim sve siromašnijim, razočaranijim i pesimističnijim biračima nismo doznali ništa. Čitamo i o Hansu Werneru Sinnu i ostalim znalcima s njemačkog Ifo instituta, koji HDZ-u daju spasonosne recepte za izvlačenje Hrvatske iz krize.

Doznali smo da su upravo stručnjaci sa spomenutoga instituta nakon pada Berlinskog zida sudjelovali u reformi gospodarstva Istočne Njemačke te da su “maheri” za ekonomije Trećeg svijeta, dakle one zaostale u razvoju i, dakako, baš kao i Braun, potpuno su samozatajni.... Ali, o samom predizbornom programu HDZ-a - nismo čuli ništa. Svog možebitnog budućeg ministra gospodarstva Josipa Budimira koji je u nastupu iskrenosti najavio rezove, HDZ je hitro ušutkao. Temeljna deviza političkog PR-a je da se istinom ne dobivaju izbori. Zato privida, još privida nam dajte...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:37