KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Je li Mostov glavni ekonomist Lovrinović lord akademskog klijentelizma u RH ili veliki reformator?

 Darko Tomaš/EPH

Božo Petrov bio je vrlo simpatičan mladi političar koji je uspio osvojiti vlasti u Metkoviću i tako prekinuti dugogodišnju vlast Stipe Gabrića Jambe koja je ozbiljno mirisala na nesposobnost, rastrošnost, klijentelizam i korupciju. I sve je izgledalo dobro dok je štedljivi Petrov oboružan čeličnom odlučnošću radio na stabilizaciji proračuna grada Metkovića i manjim razvojnim projektima. Međutim, u trenutku kad je postalo jasno da se u krugu Bože Petrova kao ideolog pojavio Ivan Lovrinović, puno toga je krenulo po zlu. Reformator Petrov najednom je napustio skromnu, ali potpuno logičnu lokalnu retoriku te se odjednom prometnuo u velikog državnog vizionara, glasnogovornika neke nove, ekstravagantne politike. Petrov kao da je postao lutak koji izgovara neke od, blagorečeno, kontroverznih misli Ivana Lovrinovića. A tko je zapravo Ivan Lovrinović, danas glavni ekonomist Mosta, stranke koja odlučuje o formiranju Vlade te možda o vođenju buduće ekonomske i monetarne politike zemlje?

Osim što je općepoznato da se zalaže za ukidanje valutne klauzule, devalvaciju i deprecijaciju (što je iznenada počeo poricati, ali i najavljivati sve ono što može dovesti do inflacije i devalvacije), za Ivana Lovrinovića može se reći da njegova djela govore puno više od njegovih riječi.

Danas Jutarnji donosi priču kako su Ivan Lovrinović i grupa njegovih suradnika s Ekonomskog fakulteta iskoristili svoje fotelje na faksu za dobivanje vrlo isplativih poslova koje su redom plaćali porezni obveznici ili hrvatske javne tvrtke. Lovrinović je bio nositelj ili ključni autor studija šokantne cijene od 3,9 milijuna kuna. Svih njegovih sedam papreno skupih studija pokazale su se neupotrebljive, neiskoristive ili samo djelomično iskoristive. Modus operandi “velikog reformatora” Lovrinovića krajnje je jednostavan: dok te država plaća da obrazuješ studente, uzmi joj veliki javni novac kako bi joj isporučio neiskoristive ili poluiskoristive studije. Je li profesor kojeg se može smatrati jednim od lordova akademskog klijentelizma u Republici Hrvatskoj zaista netko tko bi trebao biti nositelj budućih reformi?

Odgovor prepuštamo njegovom prijatelju Boži Petrovu. No, ako Petrov zaista vjeruje da su Lovrinović i ekipa trebali dobiti stotine tisuće kuna da bi zaključili kako, recimo, ACI-ju treba kredit da bi pokrenuo investicije, onda bismo svi hitno trebali zaboraviti na riječ reforme jer ju je prečestim korištenjem metkovski gradonačelnik potpuno deformirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:40