DNEVNI KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Barem je izbjegnuta opasnost da stvarno imamo tripartizam

 Ivan Lovrinović facebook

Nakon više od mjesec i pol mrcvarenja koje su čelnici Mosta duhovito nazvali “pregovorima”, izgleda da smo dočekali kakvo-takvo rješenje u obliku kolikog-tolikog približavanja nekoj konačnoj odluci. Pri tome mislimo na zaključak Mosta da nakon HDZ-ove odbijenice nastave daljnje “pregovore” samo sa SDP-om. Iako je u ovoj priči s više preokreta, pa i obrata preokrenutih preokreta, još moguće da će se neki od sudionika na opće čuđenje prekobicnuti natraške, pokušajmo biti optimisti; potražimo tragove dobroga u ovoj zamornoj demonstraciji nestručnosti i neprincipijelnosti u kojoj je glavni akter, Most, uspio ponajprije u tome da im SDP i HDZ, više ili manje, govore ono što zapravo ne misle.

Prvo i najvažnije; iako još nije jasno što će biti s odnosom SDP-a i Mosta, čini se da je definitivno izbjegnuta opasnost formiranja tripartitne vlade, koju je jako forsirao Božo Petrov, te se u jednom trenu čak činilo da bi mogao uspjeti. Iza te ideje zapravo se vrlo jasno vidjela mogućnost suspenzije demokracije. Zastrašujuće je bilo zamišljati meritokraciju u režiji Mostovih, SDP-ovih i HDZ-ovih kvazistručnjaka ujedinjenih u nekom novom onkrajumlju. Sve antidemokratske ideje u pravilu dobro zvuče, ali završavaju jako loše. Posebno to vrijedi u mladim demokracijama. Imamo neprekinutu demokraciju tek oko četvrt stoljeća, a neki bi već bi bacili kroz prozor sve koristi koje društvu donosi političko natjecanje. Sve suvremene zapadne demokracije u posljednjih 150 godina gazile su stopama prosperiteta zahvaljujući prije svega zajamčenim demokratskim standardima i procedurama. Veliki vizionari koji donose iznuđeno jedinstvo i svojevrsne preokrete u dugoj povijesti čovječanstva često su sa sobom donosili socijalne, ekonomske, pa i biološke apokalipse.

Samo demokracija i njezine stabilne institucije dugoročno osiguravaju rast inkluzivnosti i ravnopravnosti. Samo demokracija kroz proces penalizacije neuspješnih na izborima omogućava dragocjenu transformaciju nekonkurentnih ideja na političkom tržištu, preobrazbu političke scene. Nemojmo to zaustavljati.

Zaključno, nadajmo se - novim izborima. Bez obzira na troškove, nekako se čini da bi nam jako godilo još jedno vježbanje demokracije na ponovljenim parlamentarnim izborima. Ponašanje Mosta u “pregovorima” sasvim je sigurno zaslužilo jedno izborno testiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:25