PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

EKSKLUZIVNO Roberto Carlos: Vatreni su sjajni, bilo bi neprirodno da ne prođu u osminu finala!

'Kako Šuker, ima li još najveću kolekciju kravata? Sad mu trebaju, sad je šef...'

Sjećate li se Roberta Carlosa? Bio je zaštitni znak brazilske reprezentacije, fantastična lijeva noga. Tajnu njegovog udarca pokušavali su odgonetnuti i znanstvenici, jer se protivio zakonima fizike. U Real Madridu bio je jedan od „galatcticosa“, uz Beckhama i Zidanea. Karijeru je završio u Mahačkali, u Rusiji. Danas je komentator TV stanice Globo, dio je showa, u kojemu domiraju zabava i nogomet.

Sjećam se godine kada je prvi put došao u Europu. Nakon osvojenog naslova svjetskog prvaka 1994. godine, brazilska nogometna javnost je odstranila iz nacionalne momčadi momke, koji su rezultatski bili uspješni, ali su za brazilski ukus igrali loš nogomet. Smijenjen je Carlos Parreira i Mario Lobo Zagallo je 1995. godine na turnir u Englesku doveo novi Brazil, s Ronaldom, Edmundom, Juninhom i – Robertom Carlosom. Sjećam se i njegove prve utakmice na Goodison Parku, kada je njegovim čudesnim golom iz slobodnog udarca pobijeđen Japan. Za „samuraje“ je tada igrao i budući dinamovac Kazu Miura.Taj Carlosov Brazil je na Wembleyu zgazio i Englesku (3-1) i najavio novu generaciju brazilskih zvijezda.

Naravno da me se nije sjetio, prošlo je puno godina otkako smo u Madridu, u restaurantu „Txistu“ sjedili s Davorom Šukerom i uživali u pata negri i vinu iz Galicije. Ali se zato sjetio Mahačkale, gdje je pomoćni trener Guusu Hiddinku bio također bivši dinamovac Željko Petrović:

- Aaa, „profesor“ Petrović. Zvali smo ga profesor, jer je sve znao o nogometu. On bi govorio, a Hiddink šutio, a mi bismo slušali...

Onda se sjetio svog dragog prijatelja Šukera.

- Kako je „prezidente“, ima li još uvijek najveću kolekciju kravata, kao nekad? Sad mu trebaju, sad je šef. Je li dobar predsjednik kao što je bio centarfor?

U Manaus je došao zbog Hrvatske. I uopće ne sumnja:

- U drugi krug idu sigurno Brazil i Hrvatska. Imate sjajnu reprezentaciju Svaki drukčiji rasplet bio bi neprirodan...

Je li Neymar dovoljan za šestu titulu svjetskog prvaka?

- Ne znam, ali, vjerujem u Scolarijev Brazil...

Čekajući utakmicu s Kamerunom, gledali smo meč Španjolska – Čile, koji je završio debaklom svjetskog prvaka.

- Ne mogu vjerovati da je Španjolska, pobjednik svih klupskih natjecanja, ovdje doživjela takav debakl. Iker Casillas, koji je Španjolskoj donio toliko trofeja i bio njezina najčvršća karika, na dvije utakmice je progutao sedam golova. Nevjerojatno. Dugo su zajedno, dugo su se oslanjali na jedan nogometni stil, no, čini mi se da je tika taka definitivno mrtva...

Razgovor s Robertom Carlosom bio je zapravo predgovor na temu, koju su lansirali engleski novinari da je ovo „najgori Brazil svih vremena“. Ili je to bio Brazil iz 1994. godine, Brazil s Romariom, Dungom i Bebetom?

- Ne mislim da je ovo najlošiji Brazil, ovo je samo drukčiji Brazil, koji se prilagodio današnjem vremenu. Neymar je sposoban odvesti Brazil do vrha, jer on je najveći potencijal ovog doba. I on će jednom, poput Lea Messija, vladati nogometnim svijetom. Možda već ovog ljeta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:58