REAGIRANJE

demantij Holy

Vezano uz tekst objavljen 25. 8. pod naslovom "Holy je stavom o izbjeglicama osvojila titulu grozote mjeseca"
 Matić/CROPIX

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a:

"Već sam naslov upućuje na to da je sadržaj cijelog teksta uvredljiv i napisan u očitoj namjeri nanošenja štete mojem ugledu. Novinar me optužuje bez ikakvog argumenta za nedostatak osobne empatije i za želju za vlašću, važnošću i privilegijama. Na to koliko je to što novinar govori netočno najbolje upućuju sljedeće činjenice, koje je namjerno previdio:

1) Iako sam osvojila odlično plaćeno mjesto u EU parlamentu, daleko bolje plaćeno od mjesta saborske zastupnice, odrekla sam se mandata koji traje pet godina i donosi prihode od nekih pola milijuna eura u tom petogodišnjom razdoblju.

2) Član Predsjedništva SDP-a nedavno je ORaH-u nudio osam “sigurnih” mandata u slučaju zajedničkog izlaska na izbore. Iako su ovi izbori izuzetno neizvjesni za ORaH, to sam odbila upravo zato što za mene politika nije igralište moći i prilika za “uhljebljivanje”, kako novinar tvrdi u tekstu, već posao u javnom interesu.

3) Izašla sam iz SDP-a upravo zbog toga što mi je bilo neprihvatljivo biti članicom stranke čije vodstvo ne poštuje svoj program i gazi obećanja dana glasačima. Predsjednik stranke prvo mi je nudio mjesto na EU listi, a potom i poziciju predsjednice saborskog odbora za prostorno uređenje kako bih smekšala svoj stav o nužnosti pridržavanja programa bivše stranke. Umjesto političke trgovine izašla sam iz stranke i krenula na potpuno neizvjestan politički put upravo zbog toga što nisam gladna vlasti i privilegija.

U tekstu novinar tvrdi, citiram: “… Ne zato što njezina teza na razini sigurnosne teorije i tehničke razine funkcioniranja nacionalnih sigurnosnih službi nije točna, već zato što je u svojoj srži inicijativa Mirele Holy najbesprizorniji pokušaj političkog lešinarenja koji je već dugo viđen u Hrvatskoj”, kraj citata.

U nastavku teksta novinar razvija tezu prema kojoj se čitatelj (koji nije pročitao moje otvoreno pismo premijeru, a u kojem tražim Vladu da informira javnost o tome jesmo li spremni za dolazak izbjeglica u logističkom, financijskom i sigurnosnom smislu) navodi na zaključak da sam ja osobno i ORaH protiv dolaska i prihvaćanja izbjeglica, što je apsolutna neistina. Naime, novinar Biočina namjerno ignorira dijelove mojeg pisma iz kojih je potpuno jasno da se i ja i ORaH zalažemo za solidarnost s izbjeglicama i politiku otvorenih vrata, dakle prihvat ovih unesrećenih ljudi. Moje otvoreno pismo je, upravo suprotno tezi novinara Biočine, bilo motivirano skandaloznom izjavom ministra Ostojića da se Vlada sprema na val izbjeglica “obranom hrvatskih granica” i korištenjem većeg broja “senzora” koji bi detektirali one koji pokušavaju ući u Hrvatsku, što je varijanta sofisticiranije, ali slične politike “zida” za izbjeglice poput onog susjedne nam Mađarske, što ORaH snažno osuđuje.

Novinar Biočina ne vidi problem u stavu Vlade da se od izbjeglica Hrvatska “brani senzorima”, kao ni u vrlo zabrinjavajućoj i priznatoj nespremnosti Vlade za organizirani i planski prihvat izbjeglica. No, Biočina problematizira moje otvoreno pismo, ignorira moj jasan stav izrečen u svim medijskim izjavama iz kojeg je vidljivo da tražim Vladu da pokaže solidarnost s ovim unesrećenim ljudima i dobro se pripremi za njihov dolazak kako bi njihov boravak u Hrvatskoj bio što manje traumatičan. To nije moguće bez kvalitetne pripreme u financijskom, logističkom i sigurnosnom smislu, što je jasno svima koji racionalno razmatraju izbjegličku krizu koja je zahvatila susjedne zemlje upravo zbog toga što na to nisu bile spremne. Umjesto toga Biočina me kleveće kao moralnu grozotu mjeseca, samo zato što sam upozorila javnost da Vlada nema plan za humani i organizirani prihvat izbjeglica.

Ono što sam jasno istaknula i iza čega stojim jest da je sigurnosni aspekt izbjegličke krize, uz onaj logistički, i financijski i druge aspekte, samo jedan od aspekata ove krize. O tome danas govori cijela Europska unija. Biočina izvrće moje riječi i podmeće mi da je jedini sadržaj mojeg otvorenog pisma sigurnosni aspekt ove krize. Novinar mi, osim toga, potpuno neuravnoteženim pristupom “predbacuje” početak predizbornih aktivnosti. ORaH je kontinuirano programski i politički aktivan mjesecima. Dužnost opozicije u svakoj demokratskoj državi jest upozoravati na propuste i pogreške Vlade, naročito kada postoji mogućnost korekcije njihove politike. Hrvatska mora humano i otvorenih ruku i srca prihvatiti izbjeglice, a Vlada mora taj proces planirati i njime upravljati jer je to jedini način da se tim ljudima i stvarno pomogne. Zabijanje glave u pijesak i zatvaranje oči pred činjenicama nikada nikome nije pomoglo, ponajmanje ljudima koji su zbog ratnih strahota i bijede bili prisiljeni pobjeći iz svojih domova. Zbog izuzetno neprofesionalnog teksta i štete koja je nanesena mojem ugledu osim objave ovog demantija tražim i javnu ispriku uredništva Jutarnjeg lista."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36