Bijeli tartuf koji je prodan za 140.000 eura

Bijeli tartuf, glasoviti Tuber magnatum Pico, definitivno je (pre)cijenjena roba. To je vjerojatno prva asocijacija koja vam dolazi nakon vijesti da je prije tri dana kinski magnat Li Sze Lim 50 svojih najbližih prijatelja počastio večerom na kojoj je glavnu ulogu imao najskuplje bijeli tartuf u povijesti: za 750 grama težak gomolj iz talijanske pokrajine Alba taj je Kinez, zajedno sa svoja dva prijatelja, na aukciji u Hong Kongu platio nešto više od 102.000 britanskih funti ili oko 140.000 eura.



Kako su izračunali, cijena je tog tartufa na koncu ispala 10 puta većom od cijene zlata. Prošlog je tjedna naš kralj tartufa Giancarlo Zigante tradicionalnom večerom proslavio osmu obljetnicu objeda na kojem se pojeo i do dandanas po Guinnessu najveći bijeli tartuf na svijetu, 1,31 kg teška grdosija pronađena 3. studenoga 1999. Marino Markežić, u čijoj se istoimenoj konobi Veliki bijeli pojeo (sjećam se kao da je jučer bilo), tada je Ziganteu za njega platio 10.000 maraka.



Ali takva su vremena bila, skrbna... Tko može garantirati da je 750 grama težak prvokategornik isko-pan u Albi a ne opet u Motovunskoj šumi? Jer koliko istarskih bijelih tartufa zbriše preko granice i prodaje se kao 'glasoviti Tartufo d'Alba' to ni  Bog ne zna. Intanto, rekli bi u Istri, u Britaniji kilogram ovog neuglednog gomolja ove godine zbog suše dostiže i cijenu od 5500 funti dok se u Istri prva klasa prodaje za 3500 eura. Paradoks je što ti bijeli tartufi najbolje pašu uz jednostavna jela, svježe naribani na posebnoj tartufarskoj 'mandolini' na jednostavnu kajganu, rižoto ili pastu.



I sam Bruno Clement, najpoznatiji europski chef za tartufe, više puta mi je rekao kako se često prisjeća djetinjstva kad ga je u njegovu selu u Provansi baka u školu otpremala tek kada bi pojeo toplu kajganu s bogato svježe naribanim provansalskim crnim tartufom koji je jeftiniji, ali podjednako aromatičan. Tartufa je bilo svugdje oko kuće, a jaja su bila netom izvađena ispod kokica, bila je to tada hrana siromaha. Danas to definitivno više nije...


Ranko Borovečki
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:07