SLAVNI ISTARSKI BREND

BRITANCI ULAŽU U MASOVNU UMJETNU PROIZVODNJU Nakon lavande i kopriva, iz Srbije bismo ubrzo mogli uvoziti i - tartufe!

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu kažu da o umjetnom uzgoju tartufa još nemamo dovoljno istraživanja i da se o njemu ovdje tek promišlja. Nije točno, tvrdi prof. Božac

Unatoč idealnoj klimi, geografskim uvjetima i milijun hektara neobrađene zemlje, iz Srbije uvozimo maline, kupine, ribiz, lješnjake, orahe, pa čak i lavandu, koprivu i ljekovito bilje. A uskoro ćemo, čini se, od naših istočnih susjeda uvoziti i poznati istarski brend - tartufe!

Kompanija Green Laboratories LTD, čije je sjedište u Londonu, nedavno je registrirala predstavništvo u Beogradu za jugoistočnu Europu. Riječ je o investicijskom fondu koji je 2007. osnovao veći broj uspješnih kompanija koje preko njega ulažu u isplative projekte od kojih očekuju veliku dobit. Zbog lakšeg poslovanja i sređenije zemljišne politike, u masovnu plantažnu proizvodnju tartufa odlučili su investirati u Srbiji, a ne u Hrvatskoj. Za početak će zainteresiranim poljoprivrednicima podijeliti milijun sadnica lijeske s korijenom na kojima su miceliji te skupocjene gljive. Tartufi, naime, najbolje rastu na korijenu lijeske i hrasta. Prva sadnja očekuje se na jesen.

Novac u roku 30 dana

“Pozivaju se zainteresirana seoska domaćinstva da sudjeluju na otvorenom natječaju za osnivanje plantaža tartufa. Prijave mogu podnijeti vlasnici u dobi do 55 godina, ali i zakupci parcela koji imaju pravo njima se koristiti dulje od 20 godina. Najmanja površina je deset ari (1 ar = 100 m2), a najveća jedan hektar, dok je za površinu veću od hektara potrebno odobrenje sjedišta kompanije”, stoji u propćenju britanske kompanije Green Laboratories.

Britanci će izraditi elaborat, nakon čega bi se potpisao ugovor o plantažnom uzgoju tartufa s poljoprivrednicima. Kompanija će organizirati edukaciju o uzgoja tartufa, a ugovori će se potpisivati na 20 godina. Prihod s plantaže dijeli se tako da poljoprivredno gospodarstvo dobiva 70 posto, a kompanija 30 posto. Obaveza proizvođača je samo priprema zemljišta, sađenje sadnica, održavanje zasada i stalna suradnja sa stručnim službama. Isplatu zarade Britanci garantiraju u roku od 30 dana od dana berbe.

Ponuda koja se ne odbija

Srpske su vlasti bez oklijevanja prihvatile tu ponudu. U Srbiji se tartufi na lijeski uzgajaju još od 2005. godine , no dosad je posađeno dvadesetak plantaža, uglavnom crnog tartufa. Lokacije farmi kriju se u strahu da im netko ne pobere tartufe.

A što su naše vlade dosad učnile po pitanju uzgoja tartufa? Ništa! Jedan poljoprivrednik nedavno je Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu, hranu i selo postavio pitanje postoji li netko tko bi ga savjetovao o uzgoju tartufa u Hrvatskoj iz lijeske s micelijem te gljive. U agenciji su mu odgovorili da nema.

Od Istre do Maksimira

- U svijetu se ovim aktivnostima bave timovi raznih stručnjaka, inženjeri šumarstva, pedolozi, mikolozi, genetičari, tehnolozi, no u Hrvatskoj postoje tek određena promišljanja, istraživanja još nisu započeta te se ne mogu navesti detalji o traženom - odgovorili su mu. U Ministarstvu poljoprivrede do sada o toj mogućnosti nitko nije rekao ni riječ.

Slabo je poznato da tartufi ne rastu samo u Istri, nego u manjim količinama po gotovo cijeloj Hrvatskoj, a ima ih čak i u zagrebačkim parkovima, primjerice u maksimirskoj šumi.

Jedan od rijetkih koji to zna i koji je počeo istraživanja umjetnog uzgoja tartufa u Hrvatskoj naš je najpoznatiji stručnjak za gljive Romano Božac. Otkiva nam da već 20 godina radi na umjetnom uzgoju tartufa i da je ta proizvodnja jako dobro poznata.

- Kod nas se ništa u vezi s tim ne poduzima. Naše agencije svašta pričaju i, očito, nisu upućene jer ja u ovom trenutku imam 350 presadnica hrastova i lijeski s micelijem tartufa, koji se mogu umjetno proizvoditi kao i vrganji! Međutim, tartufi ne mogu rasti svagdje, važni su zemlja, zrak i još mnogo drugih faktora. Ljudi često nasjedaju na priče raznih prodavača sadnica s micelijima, ali nije to tako jednostavno - upozorava prof. Božac.

Kod nas se tek počinje, Talijani se uzgojem bave već 30 godina

U Francuskoj i Italiji, najvećim potrošačima i proizvođačima tartufa na svijetu, moderni uzgoj tartufa prisutan je tridesetak godina. Prve talijanske plantaže podignute su 1970. godine, i to na površini od 416 hektara. Francuzi imaju godišnju proizvodnju od oko 30 tona, i to većinom crnog tartufa. U novije vrijeme ovim se uzgojem pokušavaju baviti i druge države, kao što su Španjolska, Australija, Novi Zeland, SAD i Turska.

U Hrvatskoj je tvrtka Bio-budućnost ove godine počela prodaju sadnica sa živim micelijem nekoliko vrsta crnog tartufa i bijelog istarskog tartufa (za 20 eura minimalno 500 sadnica), no stručnjaci upozoravaju da je za proizvodnju te gljive potrebno posebna kvaliteta tla, strujanje zraka, vlaga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:34