Belgijanci misle da je počeo raspad zemlje

BRUXELLES - Oko 43 posto frankofonih stanovnika Belgije procjenjuje da je udar, koji su protiv njih u srijedu izveli flamanski zastupnici u parlamentu, označio početak raspada zemlje - pokazalo je istraživanje koje su jučer objavili dnevnik Le Soir te belgijski radio i televizija.



Telefonska anketa koju je na uzorku od 752 osobe proveo Institut Dedicated Research pokazala je da tako ne misli 47 posto ispitanika, a deset posto ih o tome nema mišljenje.



Frankofoni, koji čine većinu u Valoniji i Bruxellesu (53 posto) također smatraju da se više ne mogu nastaviti pregovori između frankofonih i flamanskih stranaka o sastavu nove vlade, koji već punih 150 dana nisu dali rezultata. Uz to, 69 posto frankofona smatra da vođa flamanskih kršćanskih demokrata Yves Leterme više ne odgovara tom zadatku.

Od oko 11 milijuna stanovnika u Belgiji 6,5 milijuna su Flamanci koji žive u sjevernoj regiji Flandriji, a oko 4,5 milijuna je frankofono
BELGIJA 

Flamanski zastupnici u parlamentarnom Odboru za unutarnje poslove izglasali su u srijedu podjelu bruxelleske izborne jedinice, u koju su uključene i neke općine u predgrađu glavnoga grada, unatoč protivljenju frankofonih članova. Frankofoni su zastupnici prije početka glasovanja napustili sastanak u znak prosvjeda. Frankofoni predstavnici ističu da ovaj potez može imati vrlo teške posljedice i da može ugroziti napore u sastavljanju nove koalicijske vlade, koja nije sastavljena ni nakon gotovo pet mjeseci od izbora.



U srijedu se navršilo 150 dana bez vlade, čime je srušen prijašnji rekord iz 1998. godine kada je tadašnjem premijeru Wilfredu Martensu trebalo 148 dana da sastavi vladu.

Izborni okrug Bruxelles-Hal-Vilvorde obuhvaća Bruxelles i 35 općina oko njega, koje pripadaju Flandriji, ali u kojima frankofono stanovništvo čini značajni udjel. To stanovništvu omogućava da na parlamentarnim izborima glasuje za frankofone stranke, što u slučaju podjele te izborne jedinice ne bi više mogli.



Glasovanje u Odboru ne predstavlja konačnu odluku. Ona treba biti izglasana na plenarnom zasjedanju parlamenta, do kojeg bi moglo doći tek za nekoliko mjeseci. Iako nije riječ o konačnoj odluci, ona je poslala snažnu simboličnu poruku, jer se politički čimbenici i promatrači slažu da je sada praktički suspediran proces sastavljanja vlade. (H) 



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:18