SVAĐA U BELGIJI

BELGIJU TJEDANIMA TRESE PANDOMANIJA 'Pande iz Kine trebale su doći k nama, a ne Valoncima'

Par kineskih panda, ženka Xin Hui i mužjak Hao Hao, sletio je u zračnu luku u Bruxellesu uz svečani doček premijera ove države Elia Di Rupa.

Belgiju već tjednima trese “pandomanija” i dovođenje pandi iščekivalo se s velikim nestrpljenjem.

Rijetka čast

Ovaj četverogodišnji par ugrožene vrste panda dan je Belgiji na posudbi od 15 godina, što se smatra znakom povjerenja koje kineske vlasti uživaju u Belgiju. Do sada su takve pande davane na posudbu od najdulje deset godina, i to u samo 17 zooloških vrtova u 12 zemalja. No, ovaj slučaj “panda demokracije” otvorio je još jedan politički rat između Flamanaca i Valonaca. Razlog je odluka da se pande smjeste u parku Pairi Daiza kraj valonskog Monsa.

‘Mi smo ulagali’

Premijer Di Rupo optužen je za pogodovanje jer Flamanci, koji čine većinu stanovništva, smatraju da su pande trebale biti smještene u najpoznatijem belgijskom zoološkom vrtu, onom u Antwerpenu. Flamanci optužiuju Di Rupa, inače Valonca iz Monsa, da se nije pokazao kao premijer svih Belgijanaca. U Antwerpenu kažu da su bolje opremljeni, ali vlasnik parka Pairi Daiza Eric Domb kaže da već dugo ulaže napore kako bi dobio te pande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:29