Amazing Randi: od iluzionista do skeptika

Amazing Randi: od iluzionista do skeptika

Ljudima treba nada. Imamo snažnu potrebu osjećati se kao da imamo kontrolu nad našim životom, čak i ako je to samo jedna iluzija, kaže James Randi, bivši iluzionist koji je zrele godine svoga života posvetio raskrinkavanju šaralatana i prevaranata.

Ljudima treba nada. Imamo snažnu potrebu osjećati se kao da imamo kontrolu nad našim životom, čak i ako je to samo jedna iluzija, kaže James Randi, bivši iluzionist koji je zrele godine svoga života posvetio raskrinkavanju šaralatana i prevaranata.

Za Randija sam prvi put čula prošle godine od naših blogera Darija i Saše koji ga vrlo često spominju, a onda sam spoznala da je riječ o vrlo zanimljivom liku.

Rođen je 1928. godine u Torontu, a njegovo pravo ime je Randall James Hamilton Zwinge. Interes za iluzionizam otkrio je kada je kao dječak nakon biciklističke nesreće 13 mjeseci ležao u gipsanom koritu. Liječnici su bili uvjereni da nikad neće prohodati, no dječak se uspješno oporavio. Radoznala i skeptična duha, od rane je mladosti razotkrivao lažne autoritete. Tako je kao 15-godišnjak tijekom crkvene službe optužio svećenika da vjernicima laže tvrdeći kako prima poruke od mrtvih. Policija ga je zatim strpala u zatvor jer je remetio vjerski obred.

Kada je imao 17 godina, napustio je školu i obiteljski dom te se pridružio cirkusu. S turbanom na glavi, počeo je nastupati kao iluzionist Amazing (Zadivljujući) Randi. Njegov nemirni duh odveo ga je u Aziju gdje je u ranim tridesetim godinama života nastupao u noćnim klubovima na Filipinima i diljem Japana.

Prekretnica u njegovu životu dogodila se u veljači 1956. godine kad je uživo gostovao u emisiji Today Show gdje je izveo stari iluzionistički trik Harryja Houdinija: zatvoren u metalnom koferu potopljenom u hotelski bazen proveo je čak 103 minute. Nakon toga često je nastupao u televizijskim emisijama te imao nekoliko uspješnih turneja diljem svijeta.

Sedamdesetih godina poznavanje mađioničarskih trikova Randi je odlučio iskoristiti kako bi prokazao prevarante koji zarađuju na ljudskoj naivnosti. Prvi među njima bio je Izraelac Uri Geller, koji je postao poznat diljem svijeta po svojim navodnim paranormalnim sposobnostima. No, Randi ga je 1972. godine razotkrio kao prevaranta koji se služi standardnim iluzionističkim trikovima, o čemu je kasnije napisao i knjigu. Iako ga je Geller u više navrata tužio, sve je procese izgubio.

Prije 15 godina James Randi utemeljio je svoju zakladu čiji je cilj upozoravati javnost i medije na različite pseudoznanstvene teorije te šarlatane koji ih nekritički promoviraju u javnost. Randijeva zaklada nudi i nagradu od milijun dolara svakome tko može pružiti dokaz bilo kakvih paranormalnih, natprirodnih ili okultnih sposobnosti i pojava. Od 1996. godine Randijevu izazovu odazvalo se oko 1000 osoba "natprirodnih sposobnosti", ali nikome od njih još nije pošlo za rukom osvojiti milijun dolara.

Iscjelitelji, "čitači misli", rašljari i osobe koji se predstavljaju kao medij neki su od omiljenih ciljeva Randijeva skeptičkog uma što mu je priskrbilo nadimak "debunker" (razotkrivač). Dosad je razobličio čak stotinjak iscjelitelja i širitelja pseudoznanstvenih teorija.

No, Randi nije nimalo blagonaklon ni prema znanstvenicima, pogotovo kada se "zalete" s tvrdnjama koje nitko drugi ne može dokazati.

- Randi je pionir skeptičkog pokreta. On je tvrdokorni skeptik koji ne podnosi prijevare - izjavio je Michael Shermer, utemeljitelj magazina Skeptic.

Iako je u poznoj dobi, a 2009. godine dijagnosticiran mu je i rak crijeva, James Randi ne posustaje u svom javnom angažmanu, a prošle je godine na svom blogu priznao da je homoseksualac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33