NOVO ISTRAŽIVANJE

ZAVRŠAVATE SVOJE PORUKE NA MOBITELU TOČKOM? Vaši sugovornici mogli bi pomisliti da ste neiskrena i hladna osoba

 iStock / Getty Images

Slanje tekstualnih poruka jedan je od najčešćih oblika komunikacije putem kompjutora. Znanost je upravo otkrila da za ovaj oblik komunikacije važe neka druga pravila, koja dobro staro dopisivanje putem pisama ne poznaje. A ta nova pravila uglavnom su posljedica prave eksplozije emoticona, znakića koji oponašaju neverbalnu komunikaciju između osoba.

Znanstvenici na čelu sa Celiom Klin sa sveučilišta Binghamton zapitali su se kako u novim okvirima komunikacije sugovornici percipiraju znak točke. Sudionici su čitali kratke izmjene poruka od kojih su neke završavale točkom - odgovori koji su na kraju imali imali točku percipirani su od strane korisnika kao hladni i manje iskreni od onih koji nisu završavali točkom. U porukama koje su pisane rukom, takva je percepcija izostala.

Stoga je istraživanje zaključilo da se točka koristi u virtualnom svijetu za prijenos pragmatične informacije, oslobođene emocija.

S druge strane, poruke koje su završavale emoticonima percipirane su kao toplije i zabavnije. Prema Celiji Klin razlog tome je naša potreba da nađemo kontekst poruke unutar ograničenja ovakvog tipa komunikacije: "Dopisivanje putem mobitela nema nagovještaja emocija koje dajemo u razgovoru licem u lice. Nema prenošenja socijalnih i emocionalnih informacija putem pogleda, izraza lica, tona glasa, pauze itd. Ljudi očito ne mogu koristiti te mehanizme putem poruka. Stoga je logično da se oslanjamo na ono što nam je dostupno - emoticone, namjerne greške u slovkanju koje oponašaju zvukove i prema našem istraživanju - točke."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:39