RECENZIJA

HUAWEI MATE S - Testirali smo kineski odgovor na Samsung i iPhone

 Foto: Huawei Promo

Današnje tržište mobitela često se svodi na borbu za treće mjesto, budući da Samsung, kao vodeći proizvođač, i iPhone, kao drugi na svijetu, trenutno dominiraju tržištem te su mobiteli samo njih dvoje prisutni u više od jedne trećine ruku i džepova diljem svijeta. Kako se natjecati s takvom dominacijom? Huawei se nada pretvoriti svoju stabilnu treću poziciju na svjetskom tržištu u ozbiljniju konkurenciju vodećima, a Mate S model njihov je najnoviji model.

Za početak Mate S je veći je i od iPhonea 6 i Galaxy Edgea (a i od mog sada već godinu dana starog HTC One M8), no manje je od njihovih 'plus' varijanti čineći ga idealnim odabirom za nekoga kome su ovi modeli premali, a nije spreman za phablet ili plus varijante. Dolazi s ekstra otpornim Gorilla Glass 4 staklom što je danas gotovo pa standard na flagship modelima pojedinog proizvođača. Baterija mu se ne može mijenjati, a iz nje ćete sigurno moći izvući dan i pol pod prosječnim opterećenjem.

Tijelo Mate S-a metalno je i dolazi u četiri boje, mobitel sam je poprilično tanak s vrlo malo mrtvog prostora oko svog AMOLED ekrana u punoj HD rezoluciji. Glavna kamera ima 13 megapiksela, a prednja za selfije ima 8, a dolazi i uz mekano svjetlo. Procesor mu je osmojezgreni (dva puta po 2,2 GHz i 1,5 GHz), a uređaj dolazi u nekoliko varijanti, barem što se tiče interne memorije (32/64/128 GB), no moguće ga je nadograditi s dodatnih 128 GB čineći ga u tom smislu najboljom opcijom budući da ni iPhone niti Edge nemaju predviđeno mjesto za dodatnu memoriju. Njegova 3 GB RAM memorije čine multitasking bezbolnim te ćete se bez većih problema prebacivati između aplikacija.

Senzor za otiske prstiju na Mate S-u je višefunkcionalan, a sigurnosni aspekt možda je pri tom i njegova najmanje zanimljiva funkcija. Na Mate S-u čitač otisaka prstiju nalazi se na poleđini uređaja odmah ispod kamere, poslužit će vam za navigaciju po samom korisničkom sučelju. Koristeći ga moći ćete uređaj buditi iz 'spavanja', otvarati notifikacije i kretati se u Chromeu i drugim aplikacijama. Najzanimljivije je svakako eliminiranje korištenja palca za scrollanje, što čini dugotrajnija čitanja puno ugodnijim iskustvom, a onima malo nespretniji s velikim rukama kao što sam ja to puno znači. Huawei je tako napravio sličan korak kao i LG koji je jedan dio osnovne funkcionalnost premjestio na pozadinu telefona.

Jedna od zanimljivijih opcija koju Mate S nudi je tzv. Force Touch, mogućnost da s variranjem pritiska na ekranu telefona radite različite stvari. Tako na primjer prilikom pregledavanja fotografija, umjesto uobičajenog zoomiranja uz pomoć dva prsta, aplikacijom više pritiska možete pobliže pogledati jedan dio fotografije, a otpuštanjem pritiska ćete se odmaknuti od odabranog detalja. Huawei uvođenjem ove tehnologije na neki način parira Appleu koji je svoju 3D Touch tehnologiju također uveo u svoje uređaje. Huawei će prema najavama ovu tehnologiju ustupiti i proizvođačima aplikacija kako bi oni mogli putem svojih ideja ponuditi neke nove i do sada možda neistražene opcije.

Ljubitelji fotografije ugodno će se iznenaditi cijelom plejadom opcija koje Mate S nudi u smislu manipuliranja fotografijama i različitim načinima snimanja. Moći ćete snimati panoramske fotografije, kamera ima mogućnost velikog raspona dinamike (HDR), a za prave entuzijaste tu je i potpuno manual okruženje gdje će moći podešavati sve od otvora blende do osjetljivost uzimanja svjetlosti iz okruženja. Slušalice koje dobijete s njim kvalitetne su i sama kvaliteta zvuka koju mobitel proizvodi također je odlična, čineći ga solidnom opcijom za ljubitelje glazbe i videa te za strastvene slušače radija i podcastova.

U slobodnoj prodaji nevezanoj za ugovore s pružateljima usluga Mate S-ova cijena u hrvatskih trgovinama kreće se od između pet i šest tisuća kuna što je znatno manje od Samsungovog Galaxy S6 Edgea ili iPhonea 6 i 6s. Financijska pristupačnost uređaja nešto je na što Huawei zasigurno računa s ovim modelom budući da za tu komparativno manju cijenu dobivate u mnogočemu slične performanse kao i kod svojih glavnih konkurenata, naravno uz ipak neke nedostatke.

Premda mu je ekran odličan, ne može se mjeriti s Edge 6-icom, no predstavlja korak naprijed u odnosu iPhone 6s i po rezoluciji i po gustoći piksela. Kamera mu je ograničena rezolucijom i mogućnošću snimanja na 30 sličica u sekundi, dok i iPhone i Edge 6 mogu postići i veći broj sličica i veće rezolucije na svojim videima.

Software opcije koje nudi konkurencija također su brojnije, pogotovo u slučaju Edge 6-ice, a Force Touch tehnologija dostupna je za sada samo na modelima od 128 GB. Osobno meni je pozicija zvučnika nespretna budući da ih je lako pokriti prstom, ako se mobitelom rukuje. Benchmark testovi koji su proveli razni internetski portali performanse telefona stavljaju u rang i nekih jeftinijih modela, no oni ne dolaze s ovako razvijenijim drugim specifikacijama.

Uraditi puno za manje čini se glavna nit vodilja koju je Huawei imao kada je na tržište pustio svoj novi uređaj Mate S. Mate S može se pohvaliti velikom raznovrsnošću kada se radi o mogućnostima, odličnim ekranom i visokom funkcionalnošću svojih dizajnerskih odluka. Korisnicima s ograničenim budžetom Mate S pruža dosta te na uloženo za uzvrat dobivaju vrlo sposoban uređaj s mnogo korisnih mogućnosti za svakodnevnu uporabu.

Uređaj je moguće kupiti u slijedećim prodavaonicama:

MOBIS

Mobis – Heinzelova 96

Mobis – Iblerov trg 2

ALLES

ALO - ALO

TELEMAX

TOPEL

BUKAL ELEKTRONIKA

RAMADI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:26