BROJNI POREMEĆAJI

NAJBOLESNIJE I NAJZDRAVIJE PASMINE 'Kupite li psa, svakako ga genetički testirajte!'

 AFP
'Buldoge muči disanje, španijele šum na srcu... I na to morate misliti želite li psa'

Selektivni uzgoj pasa podrazumijeva poštovanje određenih pravila i standarda. No, znanstvenici upozoravaju da neki standardi propisuju takve vanjske osobine pasa koje stvaraju bolesne jedinke.

- Želja za što boljim poštivanjem standarda i popularizacijom određenih pasmina i hiperprodukcijom istih dovela je do nekih genetičkih bolesti. U populacijama određenih pasmina nerijetko je zdravstveni problem vezan uz parenje u srodstvu, tzv. interbreeding - kaže mlada znanstvenica Mateja Janeš, koja na Sveučilištu u Ljubljani upravo radi doktorat o genetici pasa.

Prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI), danas su u svijetu registrirane 343 pasmine, a za svaku od njih propisani su standardi njihova izgleda. To je kod niza vrsta dovelo do genetičkih poremećaja. - Pasmine koje su selekcionirane po izgledu uglavnom imaju više poremećaja, dok ih one selekcionirane za rad, primjerice vojni, policijski i zaprežni psi, imaju manje. Izuzetak je njemački ovčar koji je pogotovo u Drugom svjetskom ratu bio dobar i zdrav radni pas, no njegova ga je popularnost zbog hiperprodukcije i promjene standarda koštala zdravlja - pojasnila je Mateja Janeš.

Brojni poremećaji

Slično se dogodilo i s bernardincem. Stvoren da pomaže ljudima unesrećenima u planini, pretvoren je u psa kojem je potrebna pomoć.

- Danas je prevelik pas koji zbog kratke njuške ne može pravilno disati niti se hladiti, a zbog toga je i puno teže pokretan - rekla je Mateja Janeš.

Popularni kavalirski španijeli kralja Charlesa zbog linijskog parenja u bliskom srodstvu danas su pasmina koja ima mnogo genetičkih poremećaja. - U velikom postotku imaju šum na srcu, siringomijeliju, epizodijsku padavicu, trombocitopeniju, displaziju kukova ili probleme s ušima i očima.

Zbog siringomijelije u uznapredovaloj fazi neki žive u teškim bolovima pa ih je ponekad nužno uspavati kako bi im se skratile muke - istaknula je M. Janeš.

Dalmatiner u sredini

Bokseri, buldozi i mopsevi, kao psi kratkog nosa i zakrivljenog zubala, imaju problema s disanjem, žvakanjem i kontroliranjem vlastite topline. - Oni psi ovih pasmina koji imaju nešto naboraniju kožu također pate i od bolesti kože.

Bokseri često pate od genetičkih poremećaja srca, buldozima je zbog svih genetičkih poremećaja prosječni životni vijek skraćen na nešto više od šest godina, dok mopsevi često još pate i od visokog tlaka - istaknula je Mateja Janeš.

Ona se osvrnula i na našu autohtonu vrstu dalmatinera čijim se proučavanjem već neko vrijeme bavi.

- Već se danas zna da dalmatineri imaju različite genetičke poremećaje prisutne u pasmini, kao što su gluhoća, problemi s mokraćnim putovima, problemi s kožom, alergije, displazija kukova. Ipak, oni spadaju u prosjek, dakle nisu među najbolesnijima, ali ni među najzdravijim pasminama - naglasila je Mateja Janeš.

Genetski test

Naša sugovornica budućim vlasnicima preporučuje da najprije odaberu pasminu koja im izgledom i temperamentom odgovara. - Kada saznate koja je to pasmina, proučite genetičke poremećaje koji se javljaju kod nje. Zatim potražite uzgajivača i pokušajte dobiti što više informacija o psećim roditeljima i zatražite rodovnike na uvid. A kada jednom odaberete štene, svakako ga genetički testirajte - zaključila je Mateja Janeš.

NAJBOLESNIJE I NAJZDRAVIJE PASMINE

Neke su pasmine toliko nezdrave da mnogi znanstvenici i veterinari smatraju da bi njihov uzgoj trebalo zabraniti. - Međutim, postoji i drugi način, takozvana konzervacijska genetika, kojom bi se takve pasmine mogle spasiti. To je interdisciplinarna znanost koja se bavi očuvanjem i obnovom bioraznolikosti uz pomoć genetskih metoda.

Najbolesnije pasmine:

1. engleski buldog: problemi s disanjem, žvakanjem i kontroliranjem tjelesne topline

2. njemački ovčar: bolesti kukova i stražnjih nogu

3. mops: problemi s disanjem, žvakanjem i kontrolom tjelesne topline

4. jazavčar: intervertebralna bolest diska koja može prouzročiti paralizu.

5. baset: poremećaji kukova, koljena lakta, kralješnice, kože i očiju.

6. kavalirski španijel kralja Charlesa: šum na srcu, siringomijelija (cista unutar leđne moždine), problemi s ušima i očima

7. bernardinac: pati od Stockardove paralize, hemofilije, raka kostiju, afakije i manjka fibrinogena

Najzdravije pasmine:

imaju manje genetičkih bolesti od prosjeka

1. engleski springer Španijel

2. šiba inu

3. pudlica

4. border colli

5. bichon frise (kovrčavi bišon)

6. belgijski ovčar

7. bigl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:33