NEUGODAN MIRIS

ŽIVOT U PAKLU SRAMA ZBOG BOLESTI 'Zbog rijetkog poremećaja pomalo mirišim po ribi'

Mlada pjevačica boluje od trimetilaminurije koja izaziva prejako izlučivanje enzima koji potiču neugodan miris

Oko jedan posto ljudi boluje od trimetilaminurije, bolesti koju mnogo bolje opisuje naziv “sindrom mirisa na ribu”. Izaziva je prejako lučenje enzima kada jedemo hranu bogatu kolinom, poput ribe, jaja, crvenog mesa i mahunarki.

Zabranjena hrana

Iako nije smrtonosna, život može pretvoriti u pravi pakao - nepodnošljiv smrad širi se oko oboljelog - iz znoja, mokraće, daha... Rijetki su dovoljno hrabri ispričati priču o životu s tim problemom poput 22-godišnje Engleskinje Cassie Graves.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Nije bitno koliko se puta tuširam ili kupam. Ne mogu ga se riješiti - ispričala je novinarima Cassie koju bolest muči od treće godine života. Iako je bila kod različitih liječnika, dijagnozu trimetilaminurije dobila je nakon niza godina muke. Postupno je iz prehrane izbacila niz namirnica koje pojačavaju lučenje trimetilamina što je osnova terapije.

- Kad bih pojela nešto što ne smijem drugo jutro bi cijela soba zaudarala na ribu - ispričala je pjevačica koja priprema prvi album.

Iako se na hrvatskim zdravstvenim forumima ovaj problem spominje, dopredsjednica Udruge obojelih od rijetkih bolesti, Anja Kladar, kaže da im se još nitko nije obratio.

- Što, dakako, ne znači da ih nema - kaže Kladar. Razlog je vjerojatno,sram.

Gore stvari od smrada

Cassie Graves sram je pobijedila. Kaže - na kraju priče postoje gore stvari u životu od toga da smrdite na ribu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 01:38