POSEBNA PAŽNJA

NOKTI SU VAŠA OSOBNA KARTA Evo što je najvažnije znati o njihovoj njezi

Kako njegovati nokte

Nokti su poput vaše osobne karte i stoga zaslužuju posebnu pažnju. Naučite kako ih čuvati od oštećenja i kako popraviti štetu ako niste dobro pazili na njih





Smiju li se nokti skraćivati škaricama?

To ovisi o njihovoj dužini: ako imate vrlo duge nokte i želite ih odrezati, najprije upotrijebite škarice, no skratite ih samo do vrha jagodica, i to bez zaobljivanja uglova te ih potom oblikujte kartonskom rašpicom. Ako pak imate dobru naviku da nokte održavate kratkima (jer nemojte zaboraviti da su nokti rasadnik bakterija), bolje ih je skraćivati rašpicom, od rubova prema sredini.





Kako ukloniti kožicu?

Zanoktice nikada ne režite, jer one učvršćuju nokte i štite ih od infekcija. Želite li ih učiniti što manje vidljivima, namačite prste pet minuta u posudi s toplom vodom u koju ste stavili nekoliko kapi limunova soka, zatim ih dobro obrišite i nanesite na zanoktice hranjivu kremu na bazi biljnih masti (ulje slatkih badema ili karite maslac). Ostavite da djeluje pet minuta, zatim drvenim štapićem nježno pogurnite kožicu prema rubovima noktiju.





Može li se spriječiti pucanje kožice?

Kožica oko nokta puca ako je režete škaricama ili ako je koža ruku izgubila elastičnost. Kako biste to spriječili, morate redovito vlažiti kožu ruku: najbolje je da više puta tijekom dana, a posebno prije spavanja, na ruke nanesete obilan sloj hranjive kreme i utrljajte je u kožu, inzistirajući na području oko noktiju.

Zašto nokti pucaju?

Lomljivi i osjetljivi nokti skloni su listanju i pucanju, a uzrok tome je starenje keratinskih slojeva nokta do kojeg dolazi iz raznih razloga, primjerice ako upotrebljavate sredstva za čišćenje koja ne poštuju pH kože ili pak zbog preagresivne manikure. Nokti ponekad postaju slabi i lomljivi ako predugo ostavljate na njima lak, jer im on onemogućuje disanje. Taj problem možete riješiti tako da nokte vlažite hranjivom kremom: nanesite je na bazu noktiju i dobro utrljajte tako da prodre duboko u areolu (mali bijeli polukrug uz korijen nokta) gdje će pojačati rad stanica i pospješiti jačanje nokta.

Zašto su nokti ponekad porozni?

Odebljali nokti koji su poprimili bjelkastu boju mogu ukazivati na poremećaj u radu bubrega, srca ili metabolizma, pa je u tom slučaju najbolje otići na liječnički pregled. Ako samo jedan nokat poprimi takav izgled, moglo bi se raditi o mikozi, gljivičnoj bolesti koju lako možete izliječiti preparatom koji će vam propisati dermatolog.

Kako čistiti nokte?

Prljavštinu nataloženu ispod nokta nemojte pokušavati ukloniti šiljastim predmetom jer biste mogli ozlijediti tanku unutrašnju opnu, a nečistoća bi onda lako izazvala infekciju. Rješenje? Na vlažnu četkicu stavite malo sode bikarbone te nježno trljajte područje ispod noktiju dok ne uklonite svu nečistoću, zatim isperite.





Kako ukloniti žute mrlje od nikotina?

Jedan od brojnih problema koje uzrokuje nikotin su i žute mrlje na prstima i noktima, tipične za strastvene pušače. Kako biste ih uklonili, prste ugurajte u polovicu većeg limuna i držite desetak minuta, a zatim ih trljajte s nekoliko kapi maslinova ulja dok se posve ne upije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:50