ZDRAVLJE

Uz pravu kombinaciju možemo uživati i u ‘lošim’ namirnicama

Mehanizmi kojima se stvara osjećaj gladi su složeni, kao i oni kojima se stvara želja za ugodom. Neke namirnice pojačavaju osjećaj ugode, ali su na crnoj listi dijetetičara. Riječ je o prženim krumpirima, trajnim suhim kobasicama, majonezi i trajnim sirevima. No, ako pripazimo malo tih “loših” namirnica ponekad ipak možemo jesti. Jedina mudrost je da uz njih paralelno konzumiramo namirnice koje će pomoći u njihovoj razgradnji.

Prženi krumpirići prave su male kalorijske bombe. Prženi u dubokom ulju poput spužve upijaju masnoće. Kako bismo se suprotstavili štetnom utjecaju tolikih masnoća dobro je pomfrit kombinirati s mahunarkama (mahune, grah, grašak, leća…) jer sadrže u sebi lecitin, tvar koja pomaže u lakšoj razgradnji masti djelujući posredno na poboljšanje disperzije masti u manje kapljice.

Kobasice napravljene od prvorazrednog svinjskog mesa i sušene na zraku zaista su gastronomski ukusan proizvod. Činjenica je da današnje meso dobiveno iz svinja koje se uzgajaju u kontroliranim uvjetima sadrži znatno manje masti nego nekadašnja svinjetina. Prehranom svinja uz korištenje soje, kukuruza, pšenične kaše i, ako je moguće, njihovim uzgojem u slobodnom prostoru (takve životinje imaju mnogo veću masu mišića od masnog dijela) dobivamo vrhunsko kvalitetno meso bogato željezom i vitaminima B skupine. Međutim, kobasice mogu biti jako slane i kalorične su. Uz takvu namirnicu treba jesti salate od svježeg ili kuhanog povrća koje sadrži veće količine kalija. To su u prvom redu rajčica, špinat i krumpir. Jednako tako uz kobasice se može ponuditi desert s voćem koje je najbogatije kalijem, a to je banana.

Nadalje, na listi namirnica koje ponekad jednostavno poželimo po svaku cijenu nađe se i majoneza. Ona se uglavnom dobiva iz biljnih ulja (80 posto sadržaja majoneze) i jaja. Dobro priređena majoneza prava je delicija, no moramo imati na umu da je izuzetno kalorična (100 grama oko 700 kcal). Želimo li našem organizmu, posebno jetri, olakšati razgradnju te namirnice dobro je uz nju uvijek pojesti namirnice koje pomažu u radu jetre i pokreću metabolizam u njoj. Gotovo u pravilu takve namirnice ujedno i smanjuju resorpciju masti u probavnom traktu.

Evo pravih spasitelja koje moramo jesti kao prilog ili kao salatu kad jedemo majonezu: artičoke, radič, šparoge, kelj, raštiku. Te namirnice sadrže biološki aktivne spojeve (kinarin, kafeinsku kiselinu) koji smanjuju količinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi i detoksiciraju jetru.

I ako vas ponekad privuče fini miris nekog dobrog, suhog sira nemojte odbiti takvo jelo. Trajni sirevi su masni (od 30 do 40 posto masti), ali teško im je odoljeti. Preporuka dijetetičara je da se trajni sirevi i oni uz dodatak plemenite plijesni konzumiraju nakon neke juhe od povrća u koju smo dodali ružmarin i timijan jer sadrže terpene. Te će tvari s vlaknima iz povrća olakšati razgradnju i smanjiti resorpciju masti iz sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:43