DR. SC. DONATELLA VERBANAC

Roštilj i ananas - ukusna dobitna kombinacija

Namirnice je bolje pripremati na roštilj-ploči ili tavi nego na rešetki

Priprema hrane na žaru je najstariji način pripremanja hrane termičkom obradom. Za mnoge je taj postupak pravi kulinarski užitak. Roštilj opušta ljude, pobuđuje apetit, izaziva zadovoljstvo i pretvara obično jelo u pravi doživljaj.

Jela spremljena na roštilju s pravom se smatraju “dijetnim” obrocima jer taj način pripreme ne zahtijeva poseban dodatak masti. Štoviše, na roštilju se najbolje otapaju masti iz namirnica. Prednost roštiljanja je kratko vrijeme pripreme, a nedostatak je vrlo visoka temperatura zbog koje se gube vitamini, a mogu nastupiti i promjene koje, ako se pravilno ne rukuje namirnicama, dovode do nastanka tvari koje su neprobavljive, toksične ili, u najgorem slučaju, kancerogene.

Uvijek je bolje namirnicu pripremiti na roštilj ploči ili roštilj tavi nego na samim rešetkama (gradelama) jer se time omogućuje ravnomjernija raspodjela topline i sprečava “vraćanje” hlapivih spojeva s ugljena na jelo. Prije posluživanja hrane obavezno treba ukloniti sve tragove izgaranja na mesu ili povrću koje smo pripremali na taj način.

To se gotovo nikada neće dogoditi ako koristimo gril tavu. Na povišenim temperaturama doći će do uništavanja štetnih patogenih mikroorganizama ili eventualno prisutnih parazita, omogućit će se lakša probavljivost bjelančevina i smekšati dijetalna vlakana u nekim vrstama povrća. Toplina potiče stvaranje i oslobađanje tvari koje će jelo učiniti ukusnim i pobuditi tek.

Za potpuni užitak u jelima s roštilja treba slijediti nekoliko osnovnih pravila. Hranu treba soliti na kraju jer se na taj način sprečava gubitak sokova iz namirnica prilikom pečenja. Najbolje je povrće, meso i ribu na grilu raditi bez dodanih masnoća, a na kraju začiniti visoko kvalitetnim uljem koje se stavi na tanjur na koji se odlažu već pečeni komadi hrane.

Uz ovako priređena proteinska jela dobro je kao prilog ili kao desert poslužiti svježi ananas. Iznenadit ćete se kako okus ananasa pristaje uz meso priređeno na žaru, posebno uz svinjetinu. Jer ananas, iako nije jako bogat izvor nutritivno vrijednih tvari, sadrži u sebi nešto jedinstveno - bromelin. Riječ je o enzimu sposobnom razgraditi bjelančevine na tako učinkovit način da pomaže njihovu razgradnju i probavu kada god jedemo veće količine mesa, riba, mahunarki...

Enzim bromelin iz ananasa te papain iz papaje, koji posjeduje isti učinak, preporučuju se i kao ljekovite tvari u svim slučajevima otežane probave proteina i nedovoljnog lučenja enzima želučanog soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41