PRVI U NIZU

MIRISOM SANDALOVINE MOGLA BI SE LIJEČITI LEUKEMIJA Novo istraživanje pokazalo da stanice za njuh, kojih nema samo u nosu, potencijalno drže ključ liječenja raka

 Jezperklauzen/iStock

Olfaktorni receptori ne nalaze se samo u nosu već ih čovjek ima po cijelom tijelu pa čak i u krvi. Nadalje, sintetička se sandalovina pokazala uspješnom u poticanju smrti stanica raka kod pacijenata s određenim tipom leukemije, prenosi Gizmodo. To bi otkriće moglo označiti početak potpuno novog načina liječenja.

Istraživači sa sveučilišta Ruhr u Bochumu i Sveučilišne bolnice u Essenu pronašli su olfaktorne receptore u bijelim krvnim zrcima, odnosno leukocitima, objavljeno je u časopisu 'Cell Death Discovery' ('Otkriće smrti stanica, slobodan prijevod). Taj podatak nije tako čudan kako se čini. Premda su olfaktorni receptori prvi puta pronađeni u nosu, mnogi drugi dijelovi naših tijela koriste kemijske receptore. Znanstvenici su otkrili 'olfaktorne receptore' u jetri, 'receptore za okus' u debelom crijevu, a najnovije je otkriven receptor OR2AT4 u bijelim krvnim stanicama pacijenata koji boluju od akutne mijeloične leukemije.

'Sandalore' je sintetički miris sandalovine koji se koristi kako bi se u kremama za kožu i parfemima zamijenilo pravo ulje sandalovine. Radi se o kemikaliji koja se veže uz receptore i uzrokuje kemijsku reakciju u stanici. U ovom je slučaju isprovociran priljev kalcijevog iona Ca^(2+) u stanicu. Znanstvenici su uočili da je taj priljev poslužio kao okidač za višu stopu smrtnosti u stanicama.

Uz to, otkriveno je da 'sandalore' uzrokovao i fosforilaciju, odnosno dodavanje fosfatne grupe PO3^(2-) na enzim. Dodavanje ili oduzimanje ove grupe gasi ili pali enzime. Enzimi ubrazavaju funkcije u stanici, a u ovom slučaju, fosforilacija smanjuje proliferaciju stanica. To je osobito važno budući da kod oboljelih od mijeloične leukemije stanice leđne moždine koje se zove mijeloblasti proizvode previše nezrelih leukocita. Lijek koji smanjuje stvaranje ovih stanica - i koji uzrokuje njihovu raniju smrt - mogao bi potencijalno spasiti život oboljelima. 'Akutna mijeloična leukemija je bolest za koju lijek trenutno, nažalost, nema lijeka', rekao je profesor Hans Hatt sa sveučilišta Ruhr u Bochumu.

Ovaj tretman mogao bi biti prvi u nizu jer su istraživači oktrili sedam različitih receptora za miris te ih trenutno proučavaju kako bi vidjeli mogu li se koristiti za manipulacijom krvnim stanicama i liječenje raka kroz miris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:28