JEZIVE PRIČE

ZIKA VIRUS PROGLASILI GLOBALNOM OPASNOŠĆU Ispovijest majke oboljelog djeteta: 'Tjednima sam plakala, mislila sam da je to obični osip'

 REUTERS

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije ove bi godine zika virusom moglo biti zaraženo čak tri do četiri milijuna ljudi, a na današnjem sastanku WHO-a odlučeno je da se zbog širenja virusa proglašava globalna opasnost.

Brazilski ministar zdravstva Marcelo Castro rekao je u ponedjeljak da je epidemija koja je zahvatila njegovu zemlju gora nego se isprva mislilo jer 80 posto zaraženih ljudi ne pokazuje nikakve simptome bolesti.

U razgovoru za Reuters, Castro je rekao da će Brazil idući tjedan uvesti obavezno prijavljivanje novi slučajeva lokalnim vlastima kad će većina laboratorija već imati svu opremu potrebnu za testiranje na zika virus koji prenose komarci i koji se munjevito širi Južnom Amerikom.

Castro kaže kako su brazilski znanstvenici uvjereni da je zika virus uzrokovao oko 3.700 slučajeva novorođenčadi s teškim deformacijama mozga. Naglašava i kako se virus ne može prenijeti s osobe na osobu već samo preko komaraca.

Brazil je, baš poput SAD-a, prošli tjedan donio odluku o zabrani doniranja krvi osobama koje su zaražene zikom.

Ujedinjene majke anđela

Inače, zaraza koja je prvi put primijećena prošle godine, nema cjepiva niti poznatog lijeka.

Brazilke koje su u trudnoći oboljele od zika virusa osnovale su udruženje 'Ujedinjene majke anđela'.

Njihova djeca rođena su s mikrocefalijom, neurološkim stanjem kod kojeg je djetetu glava znatno manja nego kod druge djece iste dobi ili spola.

Ponekad se već otkrije pri rođenju, a rezultat je nenormalnog razvoja mozga u maternici ili nakon rođenja.

Umjesto da im trudnoća i rođenje djeteta donesu samo radost i veselje, ove dvije majke morale su se pomiriti s činjenicom da su njihova djeca oboljela od mikrocefalije.

'Mislila sam da je obični osip'

Vanessa Oliveira (36) podijelila je svoju priču s javnosti.

- Zika virus pokupila sam negdje u četvrtom mjesecu trudnoće. Mislila sam da je u pitanju najobičniji osip koji će proći. Nitko tada nije mislio da će taj osip imati takve posljedice - ispričala je Vanessa.

Dodala je da liječnici, iako su pažljivo pratili njezinu trudnoću, nisu uočili da se beba ne razvija pravilno - ispričala je Vanessa.

Thais Battistot (25) prisjetila se kako je tjednima plakala kad je shvatila da je njezina beba rođena s mikrocefalijom. Bila je u šoku.

- Bolest je otkrivena tek kad je imala sedam mjeseci. U početku sam mislila da se samo slabo razvija jer je bila sitnija od svojih rođaka, ali sad se jasno vidi da ima problema s koordinacijom - rekla je.

Dva tjedna nakon dijagnoze njezinom djetetu, u medijima se pojavila vijest o povezanosti zika virusa i mikrocefalije.

veza između mikrocefalije i zika virusa u Brazilu otkrivena je tek krajem prošle godine, a majke oboljele djece sada od vlade traže materijalnu pomo.

- Mi ćemo svoju djecu voljeti i ovako i onako, ali ova vlada nema pojma što radi - zaključila je Thias.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43