ŠOKANTNO OTKRIĆE

GELIRANJE NOKTIJU UZROKUJE RAK KOŽE! Samo 24 tretmana mogu izazvati razvoj melanoma

Ljepota ima svoju cijenu, a kad je riječ o dugotrajnoj manikuri s geliranim noktima, ta cijena može uključivati rak kože.

Jedna od najpopularnijih usluga u kozmetičkim salonima uključuje doslovno „pečenje“ boje ili laka ispod UV svjetiljke – one vrste svjetiljke koja emitira svjetlost koja oštećuje kožu, potiče prijevremeno starenje i može izazvati razvoj melanoma i drugih malignih bolesti.

No, dosad su nas upozoravali samo na izlaganje takvom svjetlu u solarijima, a sada se čini da nas i uređivanje noktiju može stajati zdravlja. Postoje suprotna mišljenja o tome može li samo povremeno ili tjedno izlaganje takvom svjetlu biti dovoljno za takve posljedice. Novo istraživanje, objavljeno u stručnoj publikaciji JAMA Dermatology, pokazalo je da količina štetne svjetlosti kojoj ste izloženi ovisi o svjetiljci ispod koje stavljate prste u salonu, a tip i jačina tih svjetiljki jako variraju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Za razliku od prijašnjih istraživanja, u kojima su znanstvenici analizirali količinu UV zračenja koju emitira jedan uređaj, dr. Lyndsay Shipp sa Sveučilišta Georgia Regents i njezini kolege izmjerili su količinu zračenja iz sušila za nokte u 16 različitih salona diljem SAD-a.

Većina salona koristi širok raspon svjetiljki, a one isto tako emitiraju vrlo različite količine UVA. S obzirom na to da su oštećenja DNA izazvana UVA zrakama kumulativna, dr. Shipp i kolege su izračunali da mogu biti dovoljna 24 odlaska na uređivanje noktiju u određenim salonima ili čak 625 odlazaka u nekim drugim salonima kako bi se dosegla količina UV zračenja koja potiče razvoj raka izazivajući oštećenje DNA.

– Mnoge svjetiljke daju nekonzistentno UV svjetlo. Tako, na primjer, kad držite ruke pod takvim svjetlom, vaš mali prst može primiti drugačiju količinu UV zračenja od vašeg palca – kaže dr. Shipp.

Dr. Shipp priznaje da su potrebna dodatna istraživanja da bi se ti podaci sa sigurnošću potvrdili, no zasad biste trebali primiti na znanje da rizik kojem se izvrgavate s odlascima na manikuru i stavljem prstiju ispod UV svjetiljaka varira.

Drugim riječima, može biti jako velik, ali i ne mora. Naravno, jedan odlazak na manikuru neće izazvati rak kože, ali ako ste zabrinuti zbog toga, a naročito ako u obitelji imate slučajeva te bolesti, trebali biste barem nanijeti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom na ruke prije nego što ih stavite ispod svjetiljke. Ili, još bolje, osušiti lak starim, dobrim načinom – sušilom za kosu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:42