NAPREDNA TERAPIJA

NOVI LASER BRIŠE STRIJE Može se koristiti i za tretiranje akna te ožiljaka od kirurških zahvata i opeklina

 Shutterstock

Nova terapija laserom koja buši mikroskopske rupe u koži novi je način da se izbrišu ožiljci od strija na bedrima, stražnjici i grudima uz minimalnu bol i vrijeme oporavka. Laserski sustav Icon prvi je tretman za strije koji je odobrila Američka agencija za lijekove i hranu. Sve vrste ožiljaka vrlo teško se liječe i uklanjaju, iako je riječ o vrlo uobičajenoj pojavi koju ima gotovo svaka osoba barem na jednom mjestu na tijelu.

Mikro traume koje nastaju ovim laserskim tretmanom razlamaju ožiljno tkivo i, kako se smatra, djeluju kao okidač za pokretanje prirodnog procesa cijeljenja. Ugrađeni skener procjenjuje tip kože i automatski podešava uređaj kako bi se izbjegle promjene u pigmentaciji kože. Istraživanja su pokazala da laserski sistem Icon smanjuje vidljivost strija za 51 do 75 posto u prosjeku, uključujući i strije koje su nastale prije mnogo godina, a ne samo one svježe.

Osim toga, može se koristiti i za tretiranje akna te ožiljaka od kirurških zahvata i opeklina. – Ne postoje dva jednaka ožiljka pa nikada neće postojati niti terapija koja će biti jednako učinkovita za sve. No, moram reći da sam s Iconom postigao odlične rezultate.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

On ne oštećuje površinski sloj kože, što znači i da je sam tretman puno ugodniji nego neki drugi laserski tretmani – kaže dr. Tapan Patel, dermatolog i voditelj PHI Klinike u Londonu, prve u Velikoj Britaniji koja u ponudi ima terapiju Icon laserom. Prednost je i to što pacijenti ne trebaju ništa za ublažavanje bolova, a i vrijeme oporavka je kraće nego kod drugih laserskih tretmana.

Općenito, može se reći da ožiljci nastaju kad rani treba duže od tri do četiri tjedna da se pokrije novom, mladom kožom. Strije se, pak, često stvaraju ili tijekom puberteta ili tijekom trudnoće kad se koža vrlo naglo širi. Iako je nedavno tv zvijezda Kim Kardashian priznala da je bila na laserskom tretmanu za uklanjanje strija na prsima koje su nastale u trudnoći, treba reći da većina konvencionalnih laserskih tretmana nije naročito učinkovita u uklanjanju strija. Kao prvo, ti konvencionalni tretmani mogu biti vrlo bolni, a uz to su učinkoviti samo kod svježih, još crvenih ožiljaka i stija.

Druga nuspojava koja se nerijetko javlja je promjena u pigmntaciji kože, uslijed čega dolazi do trajnog tamnjenja kože na tretiranim zonama.

- Prije godinu dana tretirao sam laserom opeklinu na prsima jednoj pacijentici s jednim drugim, konvencionalnim laserom koji je bio učinkovit, no koža joj je nakon terapije bila tako bolna i crvena da je morala uzeti nekoliko dana bolovanja – kaže dr. Patel te dodaje da nakon tretmana Icon laserom crvenilo prolazi u roku od nekoliko sati. Treba reći i da je obično potrebno od dva do šest tretmana (u razmacima od 4 do 8 tjedana) za maksimalan učinak, a cijena jednog tretmana je 350 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:26