TREĆA INKARNACIJA iPADA

FOTO VIDEO Stigao novi gadget iz Applea, prvi nakon smrti Stevea Jobsa : iPad 3 deblji, teži i brži. Već ga želi 60 milijuna ljudi

ZAGREB - Proizvođači Android tableta vjerojatno upravo režu vene, komentirali su preksinoć najzagriženiji ljubitelji Applea već nekoliko sekundi nakon što je u Cupertinu predstavljena treća inkarnacija iPada.

Situacija možda nije tako drastična, ali nije ni daleko od istine. Najnoviji iPad, pokazalo se, ima otprilike sve ono što se mjesecima nagađalo: Retina zaslon apsolutno nevjerojatne rezolucije, snažniji procesor i kameru, 4G povezivost, jednak vijek trajanja baterije i cijenu istu kao prethodnik. Jedino što nema jest najavljivani Siri, ali zato ima mogućnost diktiranja teksta. Na engleskom, njemačkom, francuskom i japanskom.

Fantastična rezolucija

Oni koji su ga već držali u ruci ne mogu pronaći dovoljno riječi hvale za ekran, koji se diči fantastičnom rezolucijom od 2048 puta 1536 piksela, odnosno 3,1 milijun piksela, četiri puta više od svojeg starijeg brata. Više je to od Full HD televizora i toliko da, tvrde u Appleu, ljudsko oko s normalne udaljenosti ne može razlikovati pojedine piksele. Otud i naziv Retina (engl. rožnica). Tehnološki novinari opisuju i da je novi A5X procesor iznimno brz, a treba pričekati s prvim testovima 5-megapikselne kamere nazvane iSight, koja je sposobna snimati videoisječke u full HD rezoluciji.

Pojačane hardverske performanse nužno su morale označiti prekid s Appleovom tradicijom da je svaka nova verzija nekog uređaja tanja i lakša od prethodne. Novi iPad deblji je za nešto više od pola milimetra i 50-ak grama teži. Pojedini analitičari razočarani su i Appleovom najavom da će baterija izdržati do 10 sati rada, jednako kao kod dvojke, ali s obzirom na sva poboljšanja, to nužno treba gledati kao korak naprijed.

Sudski spor u Kini

Očekuje se da će do kraja tekuće godine biti prodano i do 60 milijuna primjeraka iPada, a da će tijekom sljedećih nekoliko godina broj prodanih tableta premašiti broj prodanih osobnih računala. Od dosad u svijetu kupljenih 75 milijuna tableta, čak 55 milijuna otpada na Appleov iPad. Utoliko se sve većim problemom pokazuje sudski spor s kineskom kompanijom Proview, koja Appleu spori pravo na korištenje imena iPad u Kini. Nadležni sud, zasad, za pravo je dao Proviewu.

Novi iPad od 16. će se ožujka moći kupiti u SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Britaniji... Hrvatska nije ni u krugu 30 država u koje dolazi tjedan dana kasnije, ali ne treba sumnjati da će trebati čekati predugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:41