JOŠ NIJE GOTOVO

FBI ODUSTAO OD SUDSKOG OBRAČUNA S APPLEOM Ne zna se kako će upasti u mobitel ubojice, sumnja se i u tajni dogovor FBI-a i Applea

CUPERTINO, CA - OCTOBER 16: Apple CEO Tim Cook holds the new iPad Air 2 as he speaks with reporters during an Apple special event on October 16, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the new iPad Air 2 and iPad Mini 3 tablets and the iMac with 5K retina display. Justin Sullivan/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JUSTIN SULLIVAN / 2014 Getty Images

U ponedjeljak popodne po kalifornijskom, a u utorak nešto iz ponoći po hrvatskom vremenu američko ministarstvo pravosuđa iznenada je privremeno odustalo od mjesec dana iščekivanog sudskog obračuna s Appleom oko slučaja zaključanog iPhonea ubojice iz San Bernardina Syeda Rizwana Farooka.

Naime, nadležni savezni sud jučer je odobrio ministarstvu (pod čijom kapom se nalazi FBI koji vodi istragu) odgađanje početka saslušanja koje je trebalo početi danas. FBI je zahtijevao da Apple napiše softver pomoću kojeg bi mogli upasti u Farookov zaključani iPhone 5C, a Apple je to odbio i odluka je ostala na sudu. Međutim, tužitelji su jučer iznenada zatražili odgodu od suda uz tvrdnju da “vlada treba vrijeme da testira moguću metodu otključavanja Farookova iPhonea koju su dobili od treće strane u nedjelju, 20. ožujka”. Ministarstvo pravosuđa nije imenovalu tu “treću stranu”, ali su poručili da su “umjereno optimistični”. Ako ocijene da je metoda uspješna i da ne bi oštetila memoriju telefona, onda FBI više ne bi trebao Appleovu pomoć u slučaju San Bernardino. FBI mora sudu podastrijeti izvješće o napretku 5. travnja.

Podsjetimo da istražitelji žele ući u mobitel koji je ostao iza mrtvog terorista, ali je iPhone 5C zaključan PIN-om koji, ako se 10 puta upiše pogrešno, briše sav sadržaj s telefona, a nakon svakog pogrešnog upisivanja produljuje se vrijeme do novog pokušaja. Budući da šifra sa četiri znamenke ima 10 tisuća mogućih kombinacija, FBI je tražio od Applea da napiše softver koji bi im omogućio nebrojenu mogućnost pogađanja, bez straha od brisanja telefona nakon pogreške, i koji bi maknuo vremenski odmak između pokušaja.

Koja bi onda mogla biti metoda koju je FBI-ju dala ta misteriozna treća strana i postoji li u cijeloj priči nešto više što vlada skriva?

Javnost i cyber stručnjaci već tjednima zasipaju FBI idejama o tome kako razbiti iPhoneovu enkripciju, tako da je teoretski moguće da je netko stvarno u zadnji čas pronašao metodu (teoretski moguće, ali ne baš osobito vjerojatno). Mogući su neki sasvim drugi scenariji.

Primjerice, da je došlo do tajnog dogovora između Applea i FBI-ja iza zatvorenih vrata. Appleovi odvjetnici jučer su odmah poručili da nemaju blage veze čega se to FBI dokopao i nisu htjeli ni pogađati te su odbili reći jesu li ispitivali neke od metoda koje su se javno predlagale u zadnjim tjednima. Ali, pošto Apple, sasvim logično, neprestano radi na poboljšanju sigurnosti svojih proizvoda zasigurno bi bili prvi koji bi mogli znati za neku eventualnu rupu. Ako je Apple pronašao ulaz u iPhone koji ne bi zahtijevao da tvrtkini inženjeri učine ono što vlada od njih zahtijeva, naravno da bi imali puno razloga podijeliti to saznanje s FBI-jem. Takav bi potez automatski skinuo sudski pritisak s Applea i osigurao da se ne uspostavi pravni presedan koji bi omogućio snagama zakona da prisile Apple da oslabi sigurnosne postavke svojih uređaja u nekim budućim kriminalističkim istragama.

Postoje i druge teorije. Daniel Kahn Gillmor, tehnološki stručnjak udruge ACLU (American Civil Liberties Union), koja se bori za zaštitu ustavnih prava, prije dva tjedna razložio je način da se uđe u Farookov iPhone 5C koji je ocijenjen relativno izvedivim. Pošto je telefon zaštićen četveroznamenkastom lozinkom (a nakon 10 pogrešnih pokušaja sadržaj telefona se briše), Gillmor je predložio da FBI kopira segment memorije telefona koji broji pokušaje upisivanja lozinke. Neprestanim osvježavanjem te kopije moglo bi se, teoretski, dobiti neograničen broj pokušaja (a potrebno ih je, spomenuli smo, maksimalno 10 tisuća).

ACLU je jučer poručio da bi Gillmorova metoda, ili neka njezina varijacija, mogla biti ona koju FBI razmatra. Ako je to točno, ukazuje na to da “FBI ili ne razumije tehnologiju dovoljno ili nije govorio punu istinu kada je govorio da samo Apple može provaliti u telefon”, kazao je odvjetnik ACLU-a Alex Abdo dodajući da je “i jedna i druga mogućnost uznemirujuća”.

Nije isključeno ni to da je FBI-ju napokon pomogla druga agencija - NSA (National Security Agency), za koju njezin bivši zaposlenik i izgnani zviždač Edward Snowden cijelo vrijeme tvrdi da ima svu tehnologiju potrebnu da provali u Farookov iPhone. Direktor FBI-ja James Comey pred Kongresom je rekao da su njegovi istražitelji iscrpili sve moguće ideje koje su imali i koje su dobili od drugih agencija, uključujući i NSA. A kada je riječ o hakiranju, stručnjaci se slažu da je NSA godinama ispred FBI-ja. Međutim, ako je FBI uistinu igrao cijelu ovu igru ne toliko zbog Farookova telefona nego zbog uspostavljanja sudskog presedana za ubuduće, onda je vrlo lako moguće da je Comey imao sav potreban alat ali ga nije želio upotrijebiti - sve dosad. Ne postoji nikakva javno poznata ranjivost koja bi omogućila isključivanje bazične sigurnosti na operativnom sustavu iOS 9, koji je na Farookovu iPhoneu, ali sigurnosni eksperti slažu se da je NSA jedna od rijetkih organizacija na svijetu koja bi imala takav softver, ako uistinu postoji.

Isto tako je uvijek sasvim moguće da je neki nepoznati haker pronašao formulu da razbije sigurnosne postavke iPhonea. To bi za bilo kojeg hakera u ovako razglašenom slučaju bio ogroman pothvat, koji bi mu omogućio solidnu konzultantsku zaradu, bilo od savezne vlade, bilo od privatnog sektora. Primjerice, John McAfee, jedan od pionira na polju računalne sigurnosti već je rekao da može dekriptirati sporni telefon ako mu se pruži prilika.

Naposljetku, sasvim je lako moguće i da FBI naprosto blefira u nastojanju da dobije na vremenu ili u želji da potiho odustane od slučaja. Naime, članovi Obamina kabineta navodno su diskretno poručili da imaju određene zamjerke slučaju koju se vodi protiv Applea. Ministarstvo obrane otvoreno je reklo da ne želi da se enkripcijska tehnologija oslabljuje (pomalo ironično, većina pripadnika američke vlade i javnih službi koriste upravo iPhone zbog njegovih superiornih sigurnosnih značajki, a na njega su prešli s ražalovanog BlackBerryja). Ankete pokazuju da je američka javnost podijeljena i nikako nije u većini naklonjena FBI-ju pa se ovo otkazivanje u zadnji čas čini naprosto kao izbjegavanje bitke s najvrednijom kompanijom na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38