KRATKI EKSPERIMENT

HAKIRAO 20.000 PRINTERA I ISPRINTAO RASISTIČKE PORUKE 'Evo koliko internet može biti opasan'

 cc

Zloglasni haker Andrew Auernheimer, poznat pod nadimkom Weev, pokušao je dokazati koliko opasan može biti svijet u koji čovječanstvo hrli, poznat pod nazivom Internet Stvari (Internet of Things, IoT), u kojemu će svi elektronički uređaji biti povezani i komunicirati jedni s drugima. Naime, Auernheimer je krajem prošlog tjedna sa samo dvije linije koda uspio pretražiti cijeli američki internet i pronaći printere neosigurane lozinkom pa ih je natjerao da isprintaju rasističke i antisemitske letke.

Nekoliko sati kasnije incident se počeo prijavljivati po društvenim mrežama pa je dospio i na lokalne medije kada su fakulteti i sveučilišta širom Sjedinjenih američkih država pronašli Weevove letke na svojim printerima. Auernheimer je potom svoj “kratki eksperiment”, kako ga je nazvao, opisao na svom blogu. Naveo je da je došao do 20 tisuća printera i branio je svoj postupak. “Nisam hakirao nijedan printer. Poslao sam im poruke, jer su bili konfigurirani tako da primaju poruke od svakoga”. Objasnio je da je sve što je učinio bilo stvaranje koda koji je skenirao čitav internet u potrazi za printerima s otvorenim portom 9100, što je vrlo uobičajen port za mrežne printere. Kod ih je potom natjerao da odštampaju antisemitske letke.

Foto: Imgur

“Internet je velik, nisam morao otkrivati da su printer ranjivi, nego sam znao da će ih na internet biti jako puno. To je jedna vrlo očita činjenica, za sve uređaje, ako ih tražite na internetu, naći ćete ih. Čak ih je bilo manje nego što sam očekivao, ali svejedno puno.”

Ovaj slučaj pokazuje da je ono što smatramo svijetlom budućnošću IoT-a ima i mračnu stranu –hakeri su dosad već zastrašivali bebe derući se u nezaštićene baby monitore, razotkrivali identitete djece zahvaljujući s internetom povezanim igračkama…

Auernheimer kaže daje ovo “lekcija o tome kako će IoT biti neviđeno smiješan”. Nekoliko sveučilišta istražuje slučaj, navodno u suradnji s FBI-jem, no Auernheimer, koji je već bio osuđen zbog hakiranja 2012. godine, nije zabrinut: “Učinio sam prilično pravedan čin. Nisam počinio nikakav zločin.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49