DOSADNI 'EARWORM'

STALNO VAM SE ISTA PJESMA VRTI U UHU? Postoje razlozi zašto vam određena stvar zapne u glavi, ali i načini kako je se riješiti

Pretty girl listening to the music with closed eyes touching big headphones isolated on white background
 Foto: iStock/Getty / [email protected] +380971026541

Sigurno vam se dogodilo da čujete neku pjesmu i da je poslije ne možete izbaciti iz glave. Prema istraživanjima, tu je neugodnu pojavu iskusilo čak 90 posto ljudi, a sada napokon znamo zašto se to događa i – još važnije – kako se uljeza riješiti.

Kako objašnjava portal Psychology Today , kod jako zaraznih pjesama ne radi se o nekim posebnim elementima koje te pjesme sadrže, već o pjesmi samoj.

Primjerice, pjesma će lakše 'zapeti' u glavi ako nije prezahtjevna za pjevanje i ako ima repetitivni ritam. Pjevanje uz pjesmu koju slušate, bez obzira činite li to zapravo ili pjevate u svojoj glavi, pomoći će da pjesma 'zapne' i da je više ne možete izbaciti.

Kako se pjesme riješiti?

Iako je uvriježeno mišljenje da su pjesme koje nam 'zapnu' u glavi najčešće iritantne, to zapravo nije tako jer češće zapamtimo pjesmu koja nam se sviđa ili nam se nekad sviđala. No, ako se pjesme ipak želite riješiti, postoje načini:

1. Odvraćanje pažnje riječima

Izgovarajte naglas neku mantru, pjesmu ili priču. Također, dobro je rješavati neku križaljki ili zagonetku i to također naglas izgovarati. Mehanizmi u našem mozgu koji podržavaju pjesme koje su nam 'zapele' u glavi isti su oni koji podržavaju govor, pa ako ih zabavite nečim drugim, zaboravit će na pjesmu.

2. Zabavite um

Rješavajte u glavi neke zadatke i tako prisilite um da nešto radi. Što je zadatak koji mu zadate teži, to ćete prije zaboraviti pjesmu jer će vaš um naprosto imati prečeg posla nego unedogled ponavljati tamo neku pjesmu. Zadaci koji vam mogu pomoći su križaljke, sudoku, matematički zadaci i slično.

3. Pjevajte neku drugu pjesmu

Pjesmu koja vas iritira moguće je izbaciti iz glave nekom drugom pjesmom koja možda neće 'zapeti'. Nije moguće znati hoće li svi ljudi isto reagirati na neku pjesmu, ali možete pokušati. Ako se ne možete riješiti neke pjesme, zapjevajte neku drugu i nadajte se da ćete se te druge pjesme lako riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 10:01