KULTURNA MANIFESTACIJA

Vrijeme je za maskiranje, od 26. veljače počinje 185. Samoborski fašnik

'Željeli smo omogućiti što većem broju posjetitelja, pogotovo djece, da sudjeluju u ovim atraktivnim događanjima'

Jubilarni, 185. samoborski fašnik održat će se od 26. veljače do 8. ožujka ove godine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hotelu Lavica u Samoboru.

- Samoborski fašnik najstarija je i najvažnija kulturno – turistička manifestacija grada Samobora, pa Grad, njegove institucije, gospodarstvenici i građani, daju sve od sebe ne bi li i ovaj put opravdali očekivanja desetaka tisuća posjetitelja, ugostili ih i pružili im što više zabave i onoga što nam u ova teška vremena najviše nedostaje, smijeha - rekao je zamjenik samoborskog gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Novost je ove godine da će tradicionalna ceremonija otvaranja Fašnika, preuzimanja ključeva Grada i proglašenja Slobodne Fašničke Republike započeti u subotu, 26. veljače u podne, a ne kao do sada petkom uvečer.

- Željeli smo omogućiti što većem broju posjetitelja, pogotovo djece, da sudjeluju u ovim atraktivnim događanjima - rekla je zamjenica direktorice Turističke zajednice grada Samobora, Marijana Obad Slamar. I ove je godine Turistička zajednica organizator Fašnika.

Na konferenciji za medije potpisan je ugovor s glavnim, platinastim sponzorom 185. samoborskog fašnika, Konzumom. Direktor prodaje i marketinga Konzuma Jure Radoš, izjavio je tom prigodom:

- Posebno nas veseli što je kroz godine Konzum na području Samobora osigurao poziciju omiljenog mjesta kupnje, a vjerujem da smo se do sada pokazali i kao odgovoran partner lokalne zajednice što najbolje potvrđujemo i današnjim potpisivanjem ugovora o sponzorstvu kojim Konzum postaje platinasti sponzor 185. Samoborskog fašnika. Mi ćemo se također s aktivnostima u našem Super Konzumu Samobor kao i na širem zagrebačkom području pridružiti proslavi Fašnika, kojem želim još puno uspješnih godina, a svim Samoborcima i posjetiteljima puno veselja i zabave.

U ime zlatnog sponzora, tvrtke Grand Auto, direktor marketinga Tomislav Presečki simbolički je predao ključeve Forda Focusa, glavne nagrade u Srakinoj nagradnoj igri. Pravila nagradne igre bit će objavljene u Večernjem listu, gdje će se objavljivati i kuponi za 50% popusta na tombolu.

U ime zlatnog spozora, Coca Cola Hrvatska, ugovor je potpisala rukovoditeljica prodaje Silva Soldo najavivši zabavni program u šatoru Coca Cola New Orleans gdje će se na temu južnjačke utjehe posjetitelji moći 'utješiti' vikendom od 20 sati.

Tina Puhalo, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, koja tradicionalno osigurava dotok Ožujskog piva Samoborskom fašniku, ovom je prilikom veselim vozačima poručila da budu umjereni u konzumaciji te su se svi pristuni složili da je bolje 'prenoćiti nego omamljen u auto uskočiti'.

Za ljubitelje virtualnih druženja ove se godine Fašnik odvija i na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebooku, gdje će članovi moći pomoću posebne aplikacije na fan pageu objavljivati svoje maskirane fotografije, glasati i osvajati vrijedne nagrade, najavila je Dijana Dabić Bengez iz IDEA studija.

Bogat program ovogodišnjeg Samoborskog fašnika najavili su u svom već prepoznatljivo satiričko – šaljivom tonu, simboli Samoborskog fašnika, fašnički likovi Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec . Oni će, uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Samobora i cijele Hrvatske, ove godine strelice svojih satiričkih poruka odapinjati na temu "Fašnički politički vremeplov" na velikoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

Fašnička srakovlada poziva sve željne dobre zabave da se maskiraju i tamo nastupe, jer svake će večeri oba vikenda biti izbor najboljih maski, za koje su osigurane vrijedne nagrade te koncerti poznatih bendova kao što su TBF i Urban &4.

Osim toga, svih 14 mjesnih odbora koji nastupaju na Fašniku, utaborit će se u Livadićevoj ulici te se i tamo natjecati u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, a KUD-ovi i ulični zabavljači predstavit će se tamo na svom Etnocestu. Na velikoj pozornici nastupat će i brojni zabavljači i plesači, a svake večeri nakon izbora najboljih maski od 21 sat slijedi i koncert.

Drugog će vikenda Samoborskog fašnika biti organiziran tradicionalni Dječji fašnik, uz povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina na velikoj pozornici i zabavni Srakotrk, a za djecu će se tijekom cijelog Fašnika odvijati svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina.

Poseban, Halternativni fašnik organiziran je za mlade kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici, gdje će oba vikenda od 21 sat uvečer pa do 4 ujutro održavati nastupi DJ-eva i koncerti, a sve će završiti velikim koncertom Leta 3 u utorak.

Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom šatoru iza kina, oba vikenda i u utorak, s početkom od 21 sat.

Godišnje izdanje samoborskog satiričkog lista "Sraka" i "Ričeta iz samoborske kuhinje" Ogranka Matice hrvatske Samobor izlazi kao besplatan prilog Večernjem listu ove subote, 19. veljače. Također je najavljeno predstavljanje prve fotomonografije Fašnika u Samoborskom muzeju.

Medijski pokrovitelji 185. samoborskog fašnika su Večernji list i Radio Samobor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:03