Nadahnuto kineskom, a presloženo u vašoj kuhinji

ZAGREB - Bez obzira što čvrsto vjerujem u obiteljske specijalitete i domaću kuhinju - jer svi se mi uvijek iznova rado vraćamo hrani koja nam miriše na djetinjstvo - ima nešto uzbudljivo u povremenim izletima u nepoznato.



Čovjek sam i ništa ljudsko nije mi strano, zapisao je rimski dramatičar Terencije u drugom stoljeću prije Krista. Ta misao za mene funkcionira i u kulinarskom kontekstu: ako je nešto zadovoljstvo jesti, uz malo mudrih prepravki, to mora biti zadovoljstvo i kuhati.



Ne podnosim recepte koji od mene ili od vas traže neke strane talente i vještine, no svi koji vole kuhati, ubrzo steknu naviku pročitani recept odmah revidiraju i smisle kako ga je moguće pojednostaviti i ogoliti, ako ne i posve presložiti da ga možete bez stresa i muke napraviti doma.



Autentično ukusno



Evo, uzimimo za primjer ova svinjska rebra. Ne pada mi na pamet da vam tvrdim da je to neki autentičan specijalitet iz jednog od krajeva Kine, no tvrdim da je autentično dobar. Godinama sam mislila da rebra treba jesti u dobrom kineskom restoranu, no doista nije tako. Moja rebarca marinirana su u melasi (gustom sirupu od šećerne trske, no možete ih marinirati i u ječmenom ili rižinom sladu iz neke trgovine zdravom hranom ili pak skupom, no zdravom javorovom sirupu).



Sama melasa ne bi ih impregnirala mirisima kao što to čine dodana limeta, ananas, krupno nasjeckane čili papričice, đumbir i štapić cimeta izlomljen na krupne komdiće.



Ova marinada omekšava inače katkad žilavo meso i rebra postaju  tako privlačno ljepljiva, ljuta, drugačija... Idealna su za večernja druženja s dobrim prijateljima, po mogućnosti dok se još može sjediti vani, u vrtu ili na balkonu, a treba ih jesti prstima i glabati bez prenemaganja.



Za reći pravo, ova rebra i nisu kineska, iako đumbir priziva tu kulinarsku tradiciju. U kineskim restoranima vrlo često nude ih kao predjelo, no doma ih sasvim zadovoljno poslužujem kao glavnu stvar.



Zelenje po izboru




Mislim da biste svakako trebali razmisliti o kratko propirjanom zelenju po vašem izboru. Krupno narežite jednu čili papričicu, dodajte jedan česan češnjaka i to kratko popržite na malo ulja. Ubacite zelenje po izboru - špinat, na deble rezance narezani kineski ili domaći kelj - kratko pržite i miješajte dok povrće ne pusti vodi i ne omekša, poškropite s malo umaka od soje i stavite na tanjur za posluživanje kojeg treba držati na toplom.



Druga mogućnost je da zasvirate po notama američkog južnjačkog roštilja, kao što to sugerira melasa, pa za to pripremite lim za pečenje s narezanim kriškama krumpira.



Kriške krumpira stavite u posudu za pečenje, polijte s malo ulja, pospite s malo ljute mljevene paprike i mljevenog kima, protresite posudu da se krumpiri dobro uvaljaju u smjesu ulja i začina. Pecite pokraj rebara oko sat vremena.



Nježno grijanje nepca



Bilo bi pametno da razmislite i o nekoliko malih zdjelica s mlakom vodom i limunom na vašem stolu - radi se o hrani koju je nemoguće jesti i ostat uredan. Papirnate salvete zasigurno neće biti adekvatne.



Što se tiče deserta, tu vas neću poštedjeti i ponuditi najjednostavniju soluciju. Ipak bi bilo dobro da obrok s ovim tamnim, ljutim mesom završite dostojno - semifredom od đumbira. Poslije rebara, trebat će vam nešto umirujuće, ali ne isuviše blagog okusa. Semifredo možda zvuči zahtjevno, no nije; to je zapravo sladoled koji možete napraviti i doma, bez nekih aparata ili specijalnih vještina.



Ako možete tući jaja s medom i svježim đumbirom u posudi postavljenoj u širu posudu u kojoj vrije voda, možete doma napraviti i ovaj semifredo. Kad nastane prozračna pjenica slatkog mirisa, umiješajte je u istučeno vrhnje (ne treba biti jako čvrsto), stavite u duguljastu posudu od vatrostalnog stakla koju ste obložili plastičnom folijom (zbog nje će serviranje semifreda biti vrlo jednostavno) i zaledite.



Meki sladole poslužit će da razblaži vaše nepce, a đumbir će ga nježno grijati svojom ‘vrelinom’... Točku na i dodat će male kockice posutog ušećerenog đumbira kojeg možete pronaći u trgovinama s dobrim izborom suhog i ušećerenog voća. Vjerujte, stvar je ekstatično dobra.



Ukoliko želite zadržati bogatstvo okusa i pri tome se riješiti posla, zaboravite na semifredo. Umjesto toga narežite ušećereni đumbir i te male blistave kockice pospite po zdjelicama s dobrim sladoledom od vanilije.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:29