BITKA ZA ŽIVOT

APEL SAMOHRANE MAJKE ‘Matija je imao 200 napada na dan, pomozite mi u borbi za njegov život’

Bio je na 4 operacije, sada mora na daljnje pretrage u SAD, ali kao samohrana majka nemam kome ostaviti njegovu sestru

Matija Špoljarić ima šest godina. Rođen je s vrlo rijetkom anomalijom mozga koja mu je dijagnosticirana u drugoj godini. Sve do tada Matija i njegovi roditelji borili su se s čestim epileptičnim napadima, kojih je u dojenačkoj dobi znalo biti i do stotinjak dnevno, a kako je rastao, i napadi su se povećavali. U jednom trenutku bilo ih je i 200 na dan.

- Budući da mi je bivši suprug imao austrijsko zdravstveno osiguranje, otišli smo u bolnicu u Graz, gdje se Matija liječio 10 mjeseci, a otpustili su ga kada je broj napada pao na 50-60. No, ostali smo u Austriji i nastavili liječenje u Beču, međutim bitnih pomaka nije bilo.

Naime, osnovna indicija bila je da postoji organski uzrok, ali njega je u toj dobi nemoguće vidjeti normalnom magnetskom rezonancom jer mozak nije dovoljno sazrio. U prvih godinu dana njegova života morali smo 24 sata dnevno bdjeti uz njega. U Beču su nam nakon šest mjeseci rekli da više ne mogu pomoći, da djeca u takvom stanju žive do treće godine i da je mala vjerojatnost da prežive. Ako se pak to dogodi, postaju ovisna o aparatima.

To su bili strašni trenuci za nas, no nismo se predavali i onda sam uz pomoć jedne liječnice iz Zagreba saznala za radiološki institut u Stuttgartu, koji je specijaliziran za pronalaženje anomalija na mozgu - prepričava bitku za život svoga sina danas samohrana majka Spomenka Špoljarić iz Belog Manastira. Odlazak u Stuttgart bio je pun pogodak jer je napokon otkriven uzrok - fokalno kortikalna displazija tip 1. Nakon toga slijedi odlazak u njemačku kliniku Vogtareuth, gdje su obavljene četiri operacije, kojima je Matiji spašen život.

- Matija danas ima od tri do pet napada dnevno koji traju 3-5 minuta, jer mu anomalija i dalje izaziva epileptične napade. Riječ je o terapijski rezistentnoj i progresivnoj epilepsiji, koja trenutno ne ugrožava Matijin život, ali mu narušava zdravlje i koči daljnji razvoj.

Zato sam tražila odlazak u Case Western Reserve University Hospital u Clevelandu, jedinu bolnicu na svijetu koja može pomoći i otkloniti Matijine tegobe. HZZO je na prvu odbio moj zahtjev, no nakon što sam angažirala odvjetnika i uložila žalbu, ipak su odobrili odlazak koji uključuje sedam dana za pretrage i 14 za eventualnu operaciju.

Odobren je put i smještaj za Matiju i mene, no HZZO ne pokriva troškove za moju 10-godišnju kćer, koju kao samohrana majka nemam kome ostaviti, te za fizioterapeutkinju koja mi pomaže u skrbi oko Matije. Njihov boravak tamo bio bi i meni od velike pomoći, a iskustvo koje bi fizioterapeutkinja tamo stekla koristilo bi i drugoj djeci kojima ona pomaže. Zato sam odlučila potražiti pomoć dobrih ljudi kako bi se skupilo potrebnih 7000 eura za troškove puta i boravka u SAD-u za još dvije osobe - kaže Spomenka, koja je, kaže, nerado odlučila javno potražiti pomoć. No, nužda ju je natjerala.

- Nije mi lako u današnje vrijeme tražiti pomoć, no nemam izbora jer sam u ovih nekoliko godina, unatoč primanjima od 4500 kuna, financijski krahirala s obzirom na to da su troškovi rehabilitacije znali biti i do 6000 kuna mjesečno - kaže Spomenka.

Međutim, napominje da je sada financijski ipak bitno lakše jer je HZZO prihvatio plaćanje troškova fizioterapeutkinje, čiji je stalni tretman važan za Matijino stanje.

- No, za put u složenim uvjetima u SAD nemam novca i zato molim one koji su u prilici da pomognu mom sinu i našoj obitelji - kaže Spomenka.

Majka Spomenka: 'Svaku kunu ću opravdati!'

Svi koji su voljni pomoći priloge mogu uplatiti na žiroračun 2360000-3238819451 otvoren kod Zagrebačke banke. Želim da sve bude transparentno, pa ću sve uplate objaviti, pri čemu ću zaštiti privatnost donatora koji to žele.

Za sada smo skupili 13 tisuća kuna, a na put trebamo krenuti polovicom veljače - rekla je Spomenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:05