ŽIVOTNA DRAMA

SKANDALOZNA ODLUKA MINISTARSTVA 'Moja Gabi je stopostotni invalid, a država mi ne da da brinem za nju'

Znam da će mi neki zamjeriti na mojoj odluci, ali vas molim da objavite fotografiju moje Gabi bez skrivanja lica. Ona je moje drago dijete i ja je beskrajno volim, ja sam je rodila. Zato vas molim da objavite njezinu sliku kako bi hrvatska javnost sama zaključila je li ona bolesna ili nije i treba li joj majka njegovateljica ili ne treba, što mi svojim rješenjem poručuje Ministarstvo socijalne politike i mladih, ističe Magdalena K.
 Mate Piškor/CROPIX

Bolesničke dijagnoze 6-godišnje Siščanke Gabrijele K. strašne su. Rođena je teško bolesna, s fenotipskom malformacijom glave, što uključuje asimetriju, nedostatak lijeve nosnice, nedostatak lijeve očne šupljine, djelomični nedostatak lijeve obrve, udubljenost palpebri bez očne jabučice, poremećeni razvoj usnice s anomalijom alveolarnog grebena i tvrdog nepca bez rascjepa. Ima česte konvulzije, pati od epileptičnih napada.

Unatoč dijagnozi, a zahvaljujući silnom angažmanu i brizi majke Magdalene, Gabrijela danas donekle samostalno hoda, neverbalno komunicira, ponavlja neke riječi.

Nakon rođenja liječnici su predviđali da će dijete samo vegetirati. Iako svi nalazi pokazuju gubitak moždanog tkiva, a riječ je, prema mišljenju stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, o neizlječivoj anomaliji zbog koje Gabrijela nikada neće moći ništa samostalno raditi, Služba za drugostupanjski postupak i vještačenje Ministarstva socijalne politike i mladih poništila je rješenje Centra za socijalnu skrb u Petrinji (obitelj je do početka ove godine živjela u Petrinji, kada se preselila u Sisak) kojim je Magdaleni K. priznato pravo na status roditelja njegovatelja!

Obrazlažući odbijenicu, voditeljica Službe Marija Hemar potpisala je da se “iz dostavljene dokumentacije ne može utvrditi stvarno zdravstveno stanje Gaberijele K. ni njezin mentalni status”.

Gabrijelina majka šokirana je odbijenicom, a posebno obrazloženjem. - Kažu da nisu mogli utvrditi status djeteta, iako je Centar za socijalnu skrb Petrinja 27. veljače ove godine napisao ‘da dijete nije samostalno u hranjenju, obavljanju nužde, održavanju osobne higijene, hodanju, te je usporenog razvoja govora, zbog čega je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba’. Ne znam kako oni odlučuju, jesu li uopće otvorili spis? Nažalost, mislim da zbog mjera štednje ovdje nije riječ o vještačenju spisa i medicinske dokumentacije, nego o odlučivanju metodom ‘eci peci pec’. Strah me da se nisu rukovodili medicinskom dokumentacijom i etičkim načelima, nego su valjda ispunili kvotu za taj tjedan ili mjesec pa su, kada su došli do spisa moje Gabrijele, odlučili reći ne. I ja sada moram njih tužiti Upravnom sudu i trošiti novac koji nemam, moram dijete ponovno izvrgavati svim testiranjima kako bi se ponovilo ono što već piše u pravomoćnom rješenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - Područnog ureda u Sisku prema kojem se mom djetetu utvrđuje 100-postotna invalidnost. Ili što piše u prvostupanjskom rješenju petrinjskog Centra za socijalnu skrb, ili što mogu pročitati iz priložene medicinske dokumentacije. Ako im nešto nije bilo jasno, što nisu pitali, tražili dopunu, potrebne nalaze i dokumente. Ne, oni su odlučili da mojoj kćeri ne trebaju moja stalna njega i pomoć. Što je barem nisu pogledali, da su je pogledali bez nalaza i dijagnoza, bilo bi im jasno da je Gabrijela dijete koje samo ne može ništa - ogorčena je Magdalena.

Člankom 74 stavak 1 Zakona o socijalnoj skrbi propisano je da se pravo na status roditelja njegovatelja priznaje jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom, koje je u potpunosti ovisno o pomoći i njezi druge osobe tako da mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koje je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.

- Liječnici nisu bili optimistični - kaže Magdalena. - Nisu vjerovali da će moje dijete ikada prohodati, sjediti, komunicirati sa mnom, sa svojom sekom i ocem. Moja upornost, velika ljubav i skrb, prema uputama i uz pomoć defektologa i fizijatara, učinili su gotovo nemoguće. Gabrijela hoda od stola do kreveta, ponavlja neke riječi, voli se maziti, igra se, uživa u gledanju reklama na TV-u.

U tome smo uspjeli, no neću uspjeti učiniti je samostalnom i sposobnom za boravak u vrtiću, na primjer, naučiti je govoriti, jesti. To nitko, nažalost, ne može učiniti, jer su oštećenja na mozgu i druga tjelesna oštećenja preteška i konačna. To su dosad već bezbroj puta utvrdili liječnici, ali za Službu za drugostupanjski postupak i vještačenje Ministarstva moje dijete nije invalid, ono ne treba moju stalnu skrb i njegu. U kakvoj državi živimo? - očajna je majka.

Ove joj je godine božićne blagdane pokvarilo Ministarstvo, a lani su baš pred Božić mislili da će završiti na ulici jer su bili podstanari u Petrinji, a nisu imali adresu koju bi naveli prilikom ishođenja novih osobnih iskaznica, što su morali učiniti. Živjeli su u kući Petrinjaca koji žive u Zagrebu. No, zbog osobnih iskaznica i adrese na njima morali su se prijaviti kod susjeda, jer adresu stanodavca nisu smjeli navesti kao svoju. Uzalud su godinama tražili stan za svoje bolesno dijete. Pomoć nisu dobili ni države niti od Grada Petrinje. Problem je konačno riješio HEP, u kojem radi Gabrijelin otac Robert, koji je obitelji dodijelio ispražnjeni stan u Sisku.

Do 23. veljače ove godine Magdalena je bila na produljenom porodiljnom. Prije toga je radila u Gavriloviću, a nakon isteka 6-godišnjeg porodiljnog nadala se da će dobiti status majke njegovateljice. Svi su je uvjeravali da neće biti problema jer su dijagnoze njezina djeteta tako teške da joj to pravo nitko ne može osporiti. No, država je rekla da ona nema pravo na status majke njegovateljice i uputila je da prava potraži na Upravnom sudu.

Uz sve to, ne zna kako će završiti njezin radni odnos u Gavriloviću, koji je do sada bio vrlo korektan prema njoj, no sada se boji otkaza. A obitelj se istrošila i zadužila financirajući borbu za oporavak male Gabrijele.

.



Moramo sve ponoviti da bismo majci vratili status

Iz kabineta ministrice Milanke Opačić doznajemo kako je u postupku davanja suglasnosti za Magdalenu K. Ministarstvo utvrdilo da u postupku prije donošenja prvostupanjskog rješenja nisu pravilno i potpuno utvrđene okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje statusa roditelja njegovatelja, a koje se tiču zdravstvenog stanja djeteta.

Stoga je sukladno odredbi članka 16 Pravilnika o sastavu i načinu rada tijela vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi i drugih prava po posebnim propisima predmet upućen drugostupanjskom tijelu vještačenja. Uvidom u sve obrasce na temelju kojih je prvostupanjsko tijelo donijelo nalaz i mišljenje, utvrđeno je da se stvarno zdravstveno stanje djeteta ne može utvrditi, te je predloženo ponovno vještačenje pred istim tijelom vještačenja s detaljnom uputom, s obzirom na to da se radi o okolnostima o kojima ovisi donošenje pravilne odluke o zahtjevu za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja.

Ministarstvo je postupilo sukladno ovlasti iz članka 78 Zakona, te da je Rješenje od 2. prosinca 2013. kojim se poništava rješenje Centra za socijalnu skrb Petrinja usmjereno isključivo na donošenje pravilne i na zakonu osnovane odluke koja se temelji na potpuno utvrđenom činjeničnom stanju.

Nakon ponovnog provođenja postupka nije isključena mogućnost donošenja pozitivne odluke o zahtjevu, kažu u Ministarstvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:25