POZIV NEZAVISNIH KULTURNJAKA:

'Premijerko, sada Vi odredite što je umjetnost u našem radu'

Akcija je odgovor udruga na premijerkinu osudu perfomansa sa zastavom Janeza Janše i miješanje političara u određivanje umjetničkih kriterija
 Biljana Gaurina/CROPIX

Kako bi izbjegli ad hoc neugodnosti i skrenuli pažnju Državnog odvjetništva RH na službenu odgovornost koju ima u svijetu umjetnosti, pet će zagrebačkih organizacija za kulturu premijerki Jadranki Kosor poslati svoje programe tijekom sljedećeg tjedna, kako bi ona procijenila što je u njima umjetnost, a što ne.

Riječ je o organizacijama koje su do sada priredile desetke izložbi i festivala kao što su Queer Festival, Perforacije, Festival novog cirkusa, Device_art festival, festival Exit Europe i mnoge druge, a kako su programi za ovu jesen već gotovi, iz udruga žele biti sigurni da je to što oni nude umjetnost.

Pet udruga

- Poučeni neugodnim iskustvom Janeza Janše i organizatora festivala Zoom tijekom izložbe “Život (u nastajanju)”, zbog koje su privedeni na obavijesni razgovor te koja je izazvala brojne reakcije i ukore te pozivanja na kriminalnu odgovornost, predlažemo da Jadranka Kosor recenzira sve naše projekte - kažu u udrugama.

U pismu koje potpuju Miljenka Buljević (Savez udruga Operacija grad), Zvonimir Dobrović (Perforacije), Ivan Kralj (Festival novog cirkusa), Olga Majcen Linn (Kontejner) i Emina Višnić (Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade), Vladu se poziva i da odredi rokove u okviru kojih bi se na službenu procjenu ubuduće trebali slati svi tzv. umjetnički projekti. Isto tako, predlažu da se cijela procedura krajnje formalizira pod licencom “odabrala i odobrila Jadranka Kosor” i da joj podlegnu sve institucije koje bi da ih se u ovoj zemlji smatra umjetničkim.

Nešto mora biti sveto

- Tako bi se izbjegli nesporazumi i dezorijentacija građana koji, očekujući lijepu umjetnost u muzejima, tamo svjedoče blaćenju države - ističe se u pismu. Vlada bi, smatraju, trebala zaštititi građane od kaznenih djela koja se maskiraju u umjetnost, a to je i njena obaveza prema građanima Europe. Ukoliko bi Vlada odbila ovaj prijedlog, ne bi samo pogibelji kriminala izložila svoje građane nego bi i svjesno preuzela odgovornost za neodređenu budućnost u kojoj će se “neka hrvatska umjetnica preimenovati u Jadranku Kosor i možda po Sloveniji rezati slovensku zastavu i raditi slična zlodjela.”

- Time bi nam Vlada uštedjela i vrijeme i novac, a mogla bi se u rad “Povjerenstva za procjenu umjetničke štete” uključiti i Crkva, s obzirom na to da je ovdje riječ o svetinjama i da nešto u ovoj zemlji ipak mora biti sveto - kaže Kralj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:40