'UKULELE JAM'

U Booksi gostuje ‘senzacija iz Danske’ Alen Mešković

Objavljen na danskom jeziku, dobio je pohvale tamošnjih kritičara koji su njegov humor uspoređivali sa Salingerovim i Knausgardovim

“Konačno se bližilo to dugo žuđeno ljeto, ljeto nakon kojega će Miki postati gimnazijalac, početi izlaziti u grad, naučiti voziti auto… Ljeto ‘92. godine, negdje u Bosni. A onda su stigli vojnici, glad i granate. Miki se našao s rukama na leđima, čelom prema zidu i čekao pucanj…

Kao Salinger

Završio je sa sretnijim dijelom obitelji kao izbjeglica na Jadranu, u sobi 210, zgrada D1, formalno-pravno kao trećerazredni građanin, u mediteranskoj idili. Ali, kada imaš šesnaest, nisi sasvim svoj, svijet ne može biti crn ni konačan, sile života tjeraju te i nose, pa tako i Miki, u složenim i osjetljivim situacijama, ubrzano odrasta i snalazi se kako zna i umije...” Ovako se najavljuje autobiografski roman “Ukulele jam” Alena Meškovića, 36-godišnjeg danskog pisca podrijetlom iz Dervente. Objavljen na danskom jeziku, dobio je pohvale tamošnjih kritičara koji su njegov humor uspoređivali sa Salingerovim i Knausgardovim. Roman je preveden na hrvatski, izlazi u izdanju Algoritma i u Booksi će ga 25. svibnja predstaviti urednik Kruno Lokotar.

Omiljeni klub

Kroz lik Mikija opisuje se odrastanje izbjeglice, tinejdžera u Kopenhagenu, pa je tako naslov romana iz njegova omiljena kluba u koji je zalazio - Ukulele.

Ima tu i mnogo humora, tinejdžerskih tuluma, ali i tragedija, a jedna od njih je priča o njegovu bratu koji je nestao u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:41