NAGRADA C.K. STEADU

Hrvatski pisci u nagrađenoj priči Sunday Timesa

Autoru će pripasti 25 tisuća funti za tekst koji govori o rivalstvu starijeg i mlađeg kolege, a riječ je o predivno napisanoj priči o Tomislavu Buljanu i Mariju Ivandi

ZAGREB - C.K. Stead, jedan od najznačajnijih novozelandskih pisaca, osvojio je 25 tisuća funti vrijednu nagradu Sunday Timesa za kratku priču. Žiri je jednoglasno, među 1152 priče, odabrao “predivno napisanu priču The Last Season’s Man” koja govori o - hrvatskim piscima, točnije rivalstvu dvojice pisaca Tomislava Buljana i Marija Ivande.

Vjera u talent

Nagrađena priča počinje tako rečenicama: “Prije osamnaest mjeseci, kad su Marija Ivandu u nekrologu na stranicama kulture zagrebačkog Vjesnika opisali kao ‘našeg kazališnog nadčovjeka’, neki su još pitali treba li se ta fraza iščitati kao nedvosmisleni entuzijazam ili bi trebala sugerirati da je bio dobar u različitim stvarima - pisanju, glumi, kazališnoj, filmskoj režiji... Je li došao u tu kategoriju samo zato što je nadživio svoje suvremenike, posebice Tomislava Buljana. Ili je doista bio jedan od ‘velikih’? Većinu su takve dvosmislenosti iritirale. Shvaćali su ih kao kao provincijalne, flashbackove u loša vremena kad je nama Hrvatima nedostajalo vjere u vlastite talente.”

Hornby, Byatt i Kureishi

O pobjedniku su odlučivali i Nick Hornby, A.S. Byatt i Hanif Kureishi. Stead je inače prije tri godine bio u Hrvatskoj kao gost Zagrebačkog sajma knjiga. (A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:23