KNJIGA MAJE HRGOVIĆ

Spomenik heroinama ljubavi na asfaltu

Zbirka priča Maje Hrgović, jedne od najzanimljivijih autorica kratke forme, prkosi klišejima o ‘ženskom pismu’. Žene iz ove odlične knjige hrabro daju sve u igru u kojoj se lako gubi

ZAGREB - Novinarka Maja Hrgović jedna je od trenutno najzanimljivijih autorica kratke proze. Njezina prva knjiga “ Pobjeđuje onaj kome je manje stalo” izbrušena je, idejno i stilski dorađena zbirka, jedna od onih “malih” knjiga čije je čitanje veliki dobitak. Važnost i kvaliteta priča Maje Hrgović daleko je od svih stereotipa o“ženskoj književnosti”. Njezine junakinje kreću se prostorima i posttranzicijskim vremenom koje u nas kao da je, sasvim pogrešno, rezervirano za muške pripovjedače.

Sila ljubavi

U kvartovima uz željezničku prugu, gdje samo što se nije pojavio “investitor” i sravnio sve za šoping centar, u lokalnoj birtiji, u podstanarskim stanovima i studentskim menzama, Hrgovićkine junakinje ravnopravni su partneri u životu u svijetu koji se odvija između žestokih scena, urbanih paranoja, usamljenosti i tuge, kao i trenutaka nježnosti koji znaju prerasti u velike ljubavne priče. Odlično balansirajući između prepoznatljive pozadine i intimnih epizoda iz na trenutke gotovo poetskog diskursa, Maja Hrgović svoju prozu gradi od lijepih i izbrušenih rečenica, finih prijelaza u pripovijedanju i nenametljivih poanti. U središtu priča je ljubav kao centripetalna sila koja drži na okupu sve ostale motive, znakovito i uravnoteženo uklopljene u prozu. Istospolna ljubav podcrtana natpisom ispisanim ružem za usne ili izdana ljubav, naznaka seksualne napetosti ili pak razočaranje nekadašnjom fascinacijom, sve te nijanse čitaju se bez patetičnih klišeja.

Hrgovićkine junakinje, naime, nisu ni gubitnice ni patnice, premda su dobro naučile naslovnu lekciju kako - pobjeđuje onaj kojem je manje stalo.

Univerzalna i naša

Središnja priča “Mak na plućima” jasan je pokazatelj kako je riječ o pripovjedačici koja ima daha za duže prozne forme. Maja Hrgović napisala je zbirku priča koja je urbana, univerzalna i “naša”, u kojoj likovi ne štede emocije, iako su svjesni da u toj igri mogu izgubiti. Sve u svemu, doista odlična knjiga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:25